Vipsi mõtlematus algatas ülemaailmse rassismi-tormi. Hamilton: sellele pole meie spordis kohta (6)

Postimees Sport
Copy
Jüri Vipsi ühest sõnast algas midagi suurt...
Jüri Vipsi ühest sõnast algas midagi suurt... Foto: Sebastian Rozendaal/Dppi/Scanpix

Jüri Vipsiga juhtunu on ilmekas näide sellest, kuidas üks mõtlematu – pealtnäha süütu – tegu võib algatada midagi väga suurt.

Sündmuste virvarr algas eelmisel nädalal, mil sõjamängus hoogu sattunud Vipsil tuli üle huulte n-ö sobimatu sõna «nigga». Seda olukorda kajastati Twitchi otseülekandes, mida nüüdseks on näinud juba ilmselt miljonid inimesed üle maailma.

Red Bull reageeris ja eemaldas nende palgal oleva eestlase esialgu ajutiselt meeskonnast. Algatati uurimine, mille tulemusena anti eile Vipsile ka lõplikult kinga. Sõnumi sisu oli selge: ühtegi rassismi vormi andeks ei anta.

Juhtumist kasvas aga välja veel teinegi skandaal. Kaevati välja, et kolmekordne F1-tšempion (1981, 1983, 1987) Nelson Piquet kutsus eelmise aasta novembris Lewis Hamiltoni väikeseks neegriks. Järgnes korralik pahameeletorm.

«See on rohkem kui keelekasutus. Arhailine mõtteviis peab muutuma, sellele pole meie spordis kohta. Olen säärase suhtumise ja sildistamisega kokku puutunud kogu elu. On olnud palju aega õppida. Aeg on tegudeks,» teatas Hamilton sotsiaalmeedias.

Seitsmekordset maailmameistrit toetavad väga paljud tuntud inimesed ja meediakanalid. Hamiltonile on sekundeerinud näiteks Ferrari sõitja Charles Leclerc, Mercedese tiim, Sky Sportsi portaal, FIA ja nii edasi...

Muide, vandetõuteoreetikud arvavad, et Vipsi kasutatakse n-ö ohvrilambana, sest Piquet on valitseva F1-tšempioni, Red Bulli ässa Max Verstappeni äi. Samas pole punapullid selle juhtumi kohta teinud ainsatki avaldust. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles