Lootustandev näide Vipsile? Rassismi tõttu tippsarjast väljaheidetu tuli järgmisel hooajal meistriks

Postimees Sport
Copy
Kyle Larson.
Kyle Larson. Foto: Chris Graythen/AFP/Scanpix

Sobimatu keelekasutuse tõttu Red Bulli vormelimeeskonnast vallandatud Jüri Vipsi karjäär sai suure tagasilööki, ent mitte tingimata saatusliku.

Meie mees kuulus tipptiimi noortesüsteemi 2018. aastast eilse õhtuni. Augustis 22. sünnipäeva tähistav Vips heideti Red Bullist välja rassisistliku kõnepruugi tõttu.

Ühe sarnase näite leiab lähiajaloost aga veel. 2020. aasta aprillis libastus USAs ülipopulaarse autospordisarja NASCARi sõitja Kyle Larson, kes sarnaselt Vipsiga sattus skandaali Twitchi otseülekandes. 

«Kas sa ei kuule mind? Hei, nigger,» sõnas ameeriklane rallimängu taustal.

Sarja juhid lõid Larsoni sarjast pikema mõtlemiseta, esialgu tähtajatult välja. Lisaks heitis Chip Ganassi Racingi tiim ta kohe üle parda. Sportlane küll vabandas, ent see teda vähemalt esialgu ei päästnud.

Larson sai aga teise võimaluse. Pool aastat hiljem palkas ta enda ridadesse Hendrick Motorsports ning ta lubati tagasi rajale. Loo teeb veelgi põnevamaks tõik, et patustajal õnnestus NASCAR ka kohe tol hooajal võita.

Tõsi, Larson tegi sarja debüüdi juba 2013. aastal. Varasemalt oli ta aga hooaja kokkuvõttes lõpetanud parimal juhul kuuendana.

Vipsil pole oma alal õnnestunud tippkonkurentsi ehk F1 jõuda, ent ta on madalamatel astmetel end tõestanud. Kas sellest piisab, et saada uus võimalus? Saab näha! Praeguse seisuga peaks eestlane jätkama hooaega F2-sarjas juba sel nädalavahetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles