Kas Eesti on saanud kokku viimase kümnendi parima korvpallikoondise?

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Maik-Kalev Kotsar on üks mitmes korvpallurist, kes end Euroopas pildile mänginud.
Maik-Kalev Kotsar on üks mitmes korvpallurist, kes end Euroopas pildile mänginud. Foto: Tairo Lutter

Peatreener Jukka Toijala avaldas eile õhtul tosin meest, kes täna Saksamaale vastu astub. Vastane on tugev, aga meiegi rivistus on väga tummine. Ehk isegi pärast n-ö Martin Müürsepa ajastut parim?

Täna üles antud koosseisust vaid kolm teenisid leiba kodumaal: Kalev/Cramo pikad Kristjan Kitsing ja Rauno Nurger ning valitseva meistri Pärnu Sadama tagamees Robert Valge. Ülejäänud pundist ei kuulunud küll kõik tippliigasse või -tiimi, ent olid siiski heal tasemel.

Alustame tagaliinist. Sten Sokk oli Kreeka esiliiga ühes tugevamas satsis (Charilaos) põhitegija, kandes väga suurt rolli. Kristian Kullamäe jäi küll Burgoses sageli tiimist välja, ent sai korralikult karastust Euroopa tugevaimas, Hispaania kõrgliigas. Kaks mängu Madridi Reali vastu ei jookse mööda külgi maha! Lisaks löödi kaasa Meistrite liigas.

Väikestest äärtest (kellest mõni peab ilmselt täna ka «kahe» peal mängima) lõpetas teise täispika hooaja Euroliiga satsi Vitoria Baskonia eest Sander Raieste. Kuigi meie mees tuli välja pikast vigastuspausist, võttis ta ühes mängus maha Shane Larkini enda. Täna jääb ilmselt tema valvata Dennis Schröder.

Vana semu aitab mure korral välja Henri Drell, kes pärast kaht ja poolt aastat Itaalia kõrgliigas sai kogeda G-Liigas NBA-stiili. Enesekindlust kogus ta juuni esimeses pooles end ookeani taga näidates.

Uue põlvkonna tegijad: Matthias Tass (nr 14) ja Henri Drell (nr 13).
Uue põlvkonna tegijad: Matthias Tass (nr 14) ja Henri Drell (nr 13). Foto: Tairo Lutter

Kahe noorema kõrval ei saa kindlasti ära unustada ka Janari Jõesaart, kel jäi Saksamaal Bayreuthis seljataha ilmselt parim välishooaeg. Viimastel aastatel on ta olnud koondise üks võtmetegijaid.

Korvi all käib Eesti korvpalli kontekstis erakordselt tihe rebimine. Suure ääre positsiooni jagavad tõenäoliselt ära kogenud kapten Siim-Sander Vene (kes võib ka «kolme» peal mängida) ja Kaspar Treier. Mõlemad tulid koondisesse üsna eduka Itaalia kõrgliiga hooaja pealt, esimene mängis Vareses, teine Sassari Dinamos.

Tsentri kohal võib juhtuda, et talvel Moskva CSKA vastu säranud Nurger ei saagi löögile. Kindel esinumber on Hamburg Towersi eest Saksamaa kõrgliigas ja EuroCupil säranud Maik-Kalev Kotsar. Ent tema selja taga ootab õhinal koondise (ametlikku) debüüti Matthias Tass, kes kasvas nelja ülikooliaastaga St Mary's tõsiseks tegijaks.

Toijala valikust jäid välja Martin Dorbek (Kalev/Cramo), Kregor Hermet (mullu Kalev/Cramo, nüüd Lublin), Henri Veesaar (mullu Madridi Real, nüüd Arizona ülikool) ja Siim-Markus Post (Pärnu Sadam). Pühapäevaseks mänguks Iisraeliga pääseb neist üks punti, sest Drell lendab USAsse valmistuma NBA suveliigaks.

Laiemalt vaadates on Eesti rivistus praegu üsna ideaali-lähedane. Võib-olla mahtunuks näiteks Valge ja Nurgeri asemel koosseisu Kerr Kriisa (Arizona ülikool) ja Mikk Jurkatamm (Treviso). Kuskil piiri peal püsib ilmselt ka põlvemurega võitlev Märt Rosenthal (Tartu Ülikool Maks & Moorits).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles