Poppide spordiürituste korraldaja lubas Eestis starti Venemaa esindajad (5)

Priit Pullerits
, ajakirjanik
Copy
Venelane Marat Kadyrmaev (nr. 1487) on Eestis korduvalt võistelnud. Sel pildil sõidab ta 2017. aasta Tartu Rattamaratonil.
Venelane Marat Kadyrmaev (nr. 1487) on Eestis korduvalt võistelnud. Sel pildil sõidab ta 2017. aasta Tartu Rattamaratonil. Foto: Sportfoto.com/Mait Marttila

Ajal, mil suur osa suuri spordialaliite ja võistluste korraldajaid demokraatlikes lääneriikides, sh Eestis ei lase pärast Venemaa algatatud sõda Ukrainas enam starti Venemaa sportlasi, on maailmarahu purustanud agressorriigi esindajad saanud kaasa lüüa Klubi Tartu Maraton üritustel.

Eestis populaarseid ja rahvarohkeid spordivõistlusi, sh Tartu suusamaratoni korraldava Klubi Tartu Maraton maikuu lõpus peetud Tartu rattaralli protokollist leiab kolm tulemust, mille omanikud on pärit Venemaalt.

Championchipi küljel, kuhu tulemused laekusid, esindavad 128 kilomeetri distantsil 213. koha saanud Mikhail Petrochenko (sünd. 1988) ja 60 kilomeetri sõidus 917. koha saanud Marat Kadyrmaev (sünd. 1960) Venemaad. Mõlemate elukohana on protokollis kirjas Venemaa.

Sportose tulemuste arhiivist näeb, et Petrochenko on Tartu rattarallil osalenud ka kolmel eelneval korral ning seal on ta oma klubiks märkinud FreeCyclists Saint-Petersburg.

Marat Kadyrmaev, kes on rattarallidel ja -maratonidel ning triatlonidel Eestis osalenud palju aastaid, töötab juhtival kohal Peterburi transpordifirmas.

Rattaralli 60 kilomeetri distantsil sai 164. koha Venemaa esindaja Oleg Novikov (sünd. 1963), kes on märkinud oma klubiks Pskov Road Race, eesti keeles Pihkva maanteesõit. Ta on selle klubi liikmena osalenud ka neljal eelmisel Tartu rattarallil. Tema elukohana on protokollis kirjas Pihkva.

Vene esindajad jooksevad Eestis

Klubi Tartu Maraton teise kevadise suurürituse, 8. mail peetud Tartu maastikumaratoni protokolli süüvides tuleb sealtki välja kaks osalejat Venemaalt. 42 kilomeetri distantsil sai 108. koha Iurii Rogov (sünd. 1975), kes on esindatavaks klubiks märkinud Tallinna Tehnikaülikooli, aga esindatavaks riigiks ja elukohaks Venemaa. Sportose arhiivis on see ainuke tulemus tema nimel.

Maastikumaratoni 24 kilomeetri distantsil sai 501. koha Venemaa esindaja Aleksei Mamchits (sünd. 1974), kes on oma elukohaks märkinud Pihkva. Ta on löönud kaasa ka kuue aasta tagusel Tallinna maratonil.

Aprilli keskel, kui Venemaa sportlaste rahvusvaheliselt areenilt tõrjumise teemal ilmus pikem kirjutis vastupidavusalade ajakirjas Jooksja (autor Priit Pullerits – toim.), kinnitasid seal Mati Lilliallik ja Ain-Alar Juhanson, kes on tuntud Tallinna maratoni ja Tallinna Ironmani korraldajatena, et pärast Venemaa alustatud sõda Ukrainas venemaalastel nende võistlustele enam asja ei ole.

«Nulltolerants,» ütles Lilliallik Venemaa inimeste võimaliku osalemise kohta. «Teist varianti ei tohi ollagi.» Ning lisas: «Ei tahaks kedagi sealt [Venemaalt ja Valgevenest] näha.»

Juhanson ütles, et oli üks esimesi võistluste korraldajaid Eestis, kes Venemaa esindajate kaasalöömisele käe ette pani. Ta lisas, et Venemaa esindajatel ei maksa isegi pettuse teel starti trügida, näiteks pannes end kirja Läti või Leedu esindajana, sest võistlusmaterjalide kättesaamiseks tuleb esitada isikut tõendav dokument.

Venemaalt pärit inimeste starti lubamise või mittelubamise kohta teatas aprilli keskel Klubi Tartu Maraton pressiesindaja, et ei näe võimalust selle kohta kommentaare jagada.

ROK soovitab Venemaa sportlasi tõrjuda

Eelmise nädala reede hommikul sai Postimehest Klubi Tartu Maraton mitmele aadressile saadetud küsimus, millega klubi põhjendab ja õigustab Venemaa esindajate osalema lubamist oma võistlustele ning palus vastust esmaspäevaks. Vastuseks tuli pressiesindaja ühelauseline kiri, et klubi kollektiiv on suvepuhkusel 1. augustini.

Rahvusvaheline olümpiakomitee on avaldanud soovituse, et Venemaa ja teda sõjas toetava Valgevene sportlastel ärgu olgu enam rahvusvahelistele võistlustele asja. ROKi sakslasest president Thomas Bach kinnitas selle seisukoha jätkuvat kehtimist ka paari päeva tagusel kohtumisel Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Enamik alaliite, v.a rahvusvaheline tennise- ja autospordiliit, on ROKi soovitust ka kuulda võtnud ja järginud.

Kaks nädalat tagasi kehtestas Eesti siseministeerium Rally Estonia ajaks Eestisse sissesõidukeelu Venemaa parimale rallipaarile Nikolai Grjazinile ja Konstantin Aleksandrovile.

Septembrikuisele Tartu rattamaratonile registreerunute nimekirjast leiab Dmitry Lebedinsky (sünd. 1977, varem kohtab protokollidest ka nimekuju Dmitrii Lebedinskii), kes on ülesandmislehel jätnud riigi nime märkimata, kuid esindatava meeskonnana on pannud kirja Pskov Ski Team, Pihkva suusaklubi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles