Venemaa soovib vangistatud USA korvpallitähe asemel «surmakaupmeheks» tituleeritud relvadiilerit (3)

Christopher Krutto
Copy
Viktor Bout.
Viktor Bout. Foto: AFP/SCANPIX

USA korvpallitäht Brittney Griner vangistati Venemaal pärast seda, kui tema pagasist leiti väidetavalt e-sigarettide jaoks mõeldud kanepiõli. Naine tunnistas ennast süüdi ning nüüd ootab teda kuni 10-aastane vangistus. Tema ainsaks võimaluseks on ilmselt vangidevahetus, kuid venelased tahavad väidetavalt vastu tõelist jõhkardit.

Kui Grineri näol on tegu ühe tuntuma naiskorvpalluriga maailmas, siis omamoodi staar on ka Viktor Bout, kelle vastu Venemaa uudiseagentuuri TASSi andmetel Grinerit vahetada tahetakse. Nimelt on tegu kurikuulsa relvadiileriga, kes mõisteti USAs 2011. aastal 25 aastaks vangi.

Tadžikistanis sündinud Bout teenis relvamüügiga terve varanduse. Ta vahendas neid põhiliselt sõjast räsitud riikidesse nagu Sierra Leone, Libeeria ja Afghanistan. 2005. aastal vändatud film «Sõjajumal», mille peaosas mängis Nicolas Cage, on samuti temast inspireeritud. Samuti on ta andnud inspiratsiooni raamatule «Surmakaupmees».

Rootsi välispoliitika instituudi uurimistöö assitendni Jan Hallenbergi ei ole selline vahetus tõenäoline, kuid päris välistada seda ka ei saa.

Kuigi Bout on tema sõnul väärt umbes 10 Grinerit, siis USA presidendi Joe Bideni positsioon vahevalimiste ees on kehva ja seetõttu võiks ta selle vahetusega teenida juurde valijaid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles