Kliimaaktivistid peatasid Prantsusmaa velotuuri: valitsus viib meid tapamajja (1)

Copy
Politseil läks aega, et protestijad maanteelt ära viia.
Politseil läks aega, et protestijad maanteelt ära viia. Foto: Daniel Cole/SCANPIX

Prantsusmaa velotuuri 10. etappi tabas ootamatus, kui kohalikud kliimaaktivistid otsustasid takistada ratturite liikumist.

Kliimaaktivistid otsustasid blokeerida tee 10. etapi 36. kilomeetril. Protestijad istusid maas ning ei lasknud kedagi endast mööda. Üks protestijatest kandis seljas särki, millel oli kirjas: «Meil on 989 päeva jäänud». Pärast 10-minutilist pausi õnnestus politseil siiski tee vabastada ning Prantsusmaa velotuur võis jätkuda.

Aktivistidel oli siiski ka Prantsusmaa valitsusele karm sõnum. «Pidime Tour de France'i enda kätte võtma, kuna Prantsusmaa valitsus ei tee kliima heaks midagi. Selle aktsiooniga proovime suunata tähelepanu asjadele, mis on meie eluks vajalikud,» lausus kliimaaktivistide liikumine Derniere Renovation enda sõnavõtus. «Peame panema meie valitsust kliima küsimustele reageerima, sest vastasel juhul viivad nad meid tapamajja.»

Tänase etapi võitis lõpuks taanlane Magnus Nilsen, kes edestas lõpuspurdiga ülinapilt Austraalia ratturit Nicholas Schultzi.

Võimsa sõidu tegi ka 10. koha teeninud Lennard Kämna, kellel jäi napilt puudu kollasest liidrisärgist. Teiseks tõusnud sakslane jääb pärast tänast üldarvestuses Tadej Pogacarist maha ainult 11 sekundit. Seejuures oli Kämna kaotus enne tänast sloveenile enam kui kaheksa minutit.

Tagasi üles