Olümpiahõbe võeti kergejõustiku MMi eel dopinguküttide poolt vahele

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Nijel Amos (paremal).
Nijel Amos (paremal). Foto: Jae C. Hong/AP/Scanpix

Kuigi USAs Eugene'is toimuv kergejõustiku MM pole veel alanudki, raputas tiitlivõistlust juba esimene dopinguskandaal. 

Nimelt andis puhta spordi nimel tegutsev organisatsioon AIU (Athletics Integrity Unit) teada, et Botswana jooksja Nijel Amos on jäänud vahele keelatud aine kasutamisega. 

800 meetri jooksu Londoni olümpiahõbeda positiivne proov pärineb selle aasta 4. juunist ehk see on antud päev enne Rabatis toimunud teemantliiga etappi, kus 28-aastane Amos teenis ajaga 1.45,66 teise koha.

AIU sõnul sai Amos vastava teate, et tema organismist on leitud keelatud ainete nimekirja kuuluvat GW1516, kätte Eugene'is asuvas MM-külas.

GW1516 on rasvumise, diabeedi ja teiste ainevahetusega seotud probleemide ravim, mis pole aga inimestele heaks kiidetud, kuna uuringute käigus tuvastati, et see suurendab ühtlasi vähiriski. Sellest tulenevalt ei tohi seda kasutada ka toidulisandina.

AIU ei täpsustanud oma teadaandes, kui pikk keeld Amosele rakendub, kuid sõnas lihtsalt, et see jõustub kohe. Nõnda tuleb ajaloo kolmanda tulemuse autoril tänavusi tiitlivõistlusi jälgida televiisori vahendusel.

Amos, kelle isiklik rekord 800 meetri jooksus on 1.41,73, on tänavu kaks staadioniringi läbinud parimal juhul ajaga 1.44,92, millega hoidis hooaja edetabelis 36. positsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles