Prantsusmaa kodustas maailma ühe parema korvpalluri, aga kõik pole nii roosiline, nagu paistab

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Joel Embiid.
Joel Embiid. Foto: FRANK GUNN/AP/Scanpix

Maailma tugevaima korvpalliliiga NBA täht Joel Embiid sai Prantsusmaa kodakondsuse.

Prantsusmaa tegi otsuse tegelikult 4. juulil, aga nagu sealne korvpalliportaal Bebasket märkis, peideti Embiidi nimi tuhandete tundmatute sekka, mistõttu võttis info avastamine aega. Kamerunist pärit korvpallur sai uue passi välismaalasena, kelle kodustamine on Prantsusmaa huvides.

See tähendab vaid üht: enam pole ühtegi seaduslikku takistust, et 28-aastane keskmängija saaks Prantsusmaad esindada. Kameruni eest pole ta kordagi väljakule jooksnud, kuigi teda on meelitatud küll.

Bebasket kirjutab, et Embiidi soov on esindada Prantsusmaad 2024. aasta olümpial, mis toimub Prantsusmaa pealinnas Pariisis.

Ent nagu Bebasket märgib, pole sugugi kindel, et Embiid Prantsusmaa särgi selga paneb. Nad meenutasid aastaid koondisse kuulunud tagamehe Andrew Albicy sõnavõttu: «Räägin küll enda eest, kuid arvan, et koondises on palju inimesi, kes ei taha Embiidi Prantsusmaa eest näha, sest ta ei esinda meie riiki. Ta pole Prantsusmaalt tuult tiibadesse saanud, temas pole midagi prantslaslikku peale keeleoskuse. Ta pole kunagi Prantsusmaal mänginud ja võib-olla ma liialdan, aga ta pole kunagi tõstnud oma jalga Prantsusmaa pinnale.»

213 cm pikkune Embiid esindab NBAs Philadelphia 76ersit, kelle ridades viskas möödunud põhihooajal keskmiselt tervelt 30,6 punkti ja võttis 11,7 lauapalli. Play-off'ides olid numbrid vastavalt 23,6 silma ja 10,7 lauapalli.

Prantsusmaa on maailma üks tugevamaid korvpalliriike, kes on valitsev olümpiahõbe ja MM-pronks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles