Maagiline sõu Prantsusmaa Alpides: Tour de France'i valitseja tehti maatasa

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Tadej Pogačari keel on vestil, sest ränkraske päev Tour de France'il nõudis oma.
Tadej Pogačari keel on vestil, sest ränkraske päev Tour de France'il nõudis oma. Foto: Christian Hartman / POOL/EPA/Scanpix

Rattamaailma mainekaima velotuuri Tour de France'i kahekordne valitsev võitja Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) kandis ikoonilist kollast liidrisärki ka sel aastal, kuid pidi selle tänase etapiga loovutama Jonas Vingegaardile (Jumbo-Visma).

Tunamullu Tour'il debüteerinud Pogačar on Prantsusmaa velotuuril näidanud viimase kolme aasta jooksul väga vähe nõrkushetki ning pikalt paistis, et nõnda ei lähe ka täna sõidetud 11. etapil, kus oli ränkraskeid tõuse rohkem kui euro eest.

Umbes 60 km enne finišit hakkas Jumbo-Visma meeskond Pogačarile survet avaldama. Col du Galibier' algosas ründasid sloveeni nii Vingegaard kui ka kolmekordne valitsev Hispaania velotuuri tšempion, teine sloveen Primož Roglič. Ent Pogačar sai olukorraga suurepäraselt hakkama ja võttis üks hetk tempo tegemise enda peale: Galibier' tipuks suutis temaga sammu pidada vaid Vingegaard.

Viis km enne lõppu – tänase etapi finiš oli 2413 meetri peal – ründas Vingegaard uuesti. Galibier' laskumisega Pogačarile appi jõudnud Rafal Majka vastas taanlasele, ent Tour'i viimaste aastate valitseja oli jõuetu.

Vingegaard võttis suurepärase võidu, edestades Nairo Quintanat (Team Arkéa-Samsic) 59 sekundi ja Romain Bardet'd (Team DSM) 1.10ga. Pogačar oli seitsmes, kaotades võitjale 2.51.

Üldarvestuses on Vingegaardi edu lähima jälitaja Bardet' ees 2.16, Pogačar kaotab 2.22. Ent tänane polnud Tour'i viimane vaatus, sest raskeid etappe tuleb küllaga: näiteks juba homme ronitakse Alpe d'Huezi otsa. Seega ei saa Pogačari võidulootusi veel maha matta, kuid Vingegaard paistab olevat imelises vormis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles