NSV Liidu koondisega maailmameistriks tulnud Läti hokimees hoiatas kaasmaalasi Venemaa klubidesse mineku eest

Toimetas Ville Arike
Copy
Arturs Irbe vedas 2002. aastal Carolina Hurricanesi NHLi finaali.
Arturs Irbe vedas 2002. aastal Carolina Hurricanesi NHLi finaali. Foto: Andre Forget/AP Photo/The Canadian Press/Scanpix

Läti hokimees Janis Kalninš sõlmis hiljuti lepingu Venemaa hokiliiga KHL klubiga Habarovski Amur ning sellele reageeris pika sõnavõtuga meie lõunanaabrite omaaegne tähtmängija, NSV Liidu koondisega kahel korral maailmameistriks tulnud Arturs Irbe.

Küll aga ei esindanud Irbe kunagi ühtegi Venemaa klubi – aastatel 1986–1991 kaitses ta Riia Dinamo, hiljem 2004. aastani Põhja-Ameerikas erinevate NHLi klubide värve. Hooajal 2001/02 vedas ta Carolina Hurricanesi NHLi finaali.

Lätis on muudetud spordiseadust: Venemaa ja Valgevene pinnal võistlevad sportlased ei saa enam esindada riigi koondist. Läti hokimehed saavad KHList jätkuvalt magusaid lepingupakkumisi ning 55-aastane Irbe juhtis tähelepanu ka mitmele muule aspektile.

«Vaadates KHLi poolt välismaalastele pakutavaid summasid, peavad mängijad mõtlema, mille eest neile niisugust raha makstakse,» ütles Irbe portaalile sportacentrs.com.

«Palgad on lausa põhjendamatult suured. Sellest võib teha loogilise järelduse, et makstakse ka millegi muu, mitte ainult hoki mängimise eest. See on osalemine Vene propagandas. Mulle näib, et kui praegu otsustate Venemaale mängima minna, saavad teist orjad.

Näiteks võib klubi ühel hetkel kohustada teid kandma Georgi linti, avada suu Venemaa hümni esitamise ajal, anda au võitmatule Vene armeele.

Palganumber on vaid kokkulepe paberil. Näeme viimastel kuudel, kuidas Venemaa ründab iseseisvat riiki ja tapab süütuid inimesi. Kuidas saab hokimängija olla kindel, et tema lepingut Venemaal austatakse?» arutles Irbe.

Ta meenutas, et loobus ühel hetkel NLiidu koondise esindamisest ning see võinuks talle maksma minna terve karjääri. Õnneks sai ta seda jätkata NHLis, kus mängijad on vabad. Irbe märkis, et ta võinuks seal lepingu iga kell lõpetada ja lihtsalt raha jäänuks saamata. Venemaal samamoodi talitades võib mängija aga kaela saada väga suured sanktsioonid.

KHLi klubiga Vladivostoki Admiral on liitunud veel üks Läti mängija Nikolajs Jelisejevs. Tippründaja Miks Indrašis oli lähedal Moskva Spartakisse siirdumisele, kuid hiljuti loobus sellest.

Eelmisel hooajal esindas KHLi klubi Tšerepovetsi Severstali Eesti parim hokimees Robert Rooba, kes aga pärast Ukraina ründamist Venemaa poolt enam väljakule ei läinud ning naasis järgmiseks hooajaks varasema koduklubi JYP ridadesse Soome.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles