Midagi uut: autobussitehas Venemaal andis korvpalliliiga NBA kohtusse (1)

Toimetas Ville Arike
Copy
Kurgani tehase kuulsamaid autobusse KAVZ-3976, mida aastakümnete jooksul toodeti 450 000 tükki.
Kurgani tehase kuulsamaid autobusse KAVZ-3976, mida aastakümnete jooksul toodeti 450 000 tükki. Foto: Wikimedia Commons

Oleme harjunud sellega, et meist ida pool võib juhtuda mida vaid. Rubriiki «Võimalik ainult Venemaal» läheb ka teema, kus Kurgani autobussitehas andis kodumaal kohtusse maailma suurima korvpalliliiga NBA!

Lugu on nõnda kurioosne, et ka sellest kirjutanud portaal sports.ru lisas pealkirja küsimuse: «Mis üldse toimub?»

Nimelt kasutas paarikümne aasta eest GAZ grupiga (GAZ on NSV Liidu ajast tuntud kui sõiduautode Volga tootja) liidetud Kurgani tehas bussidel kaubamärki KAVZ. Pikal sotsialismist kapitalismi sammumise teel avastas tehas, et ei saa seda kaubamärki Venemaal registreerida. Põhjuseks oli asjaolu, et juba oli registreeritud NBA klubi Cleveland Cavaliers lühendina kasutatav CAVS, mis Venemaal kõlab täpselt samamoodi nagu KAVZ.

Nõnda pöörduski oligarh Oleg Deripaska gruppi kuuluv tehas kohtusse, kus nõutakse NBA-lt Venemaal CAVSi kaubamärgi kasutamise õiguse äravõtmist - aga ainult mänguasjade kategoorias!

Kurgani tehase vaidlus Venemaa patendiametiga (Rospatent) algas juba 2016. aastal. KAVZi püüti registreerida mänguasjade ja neile sarnaste kaupade kategoorias, kuid Rospatent keeldus, sest ses kaubagrupis oli juba sarnase kirja- ja kõlakuju ning sama arvu tähtedega kaubamärk olemas.

NBA oli kaubamärgi CAVS registreerinud Venemaal juba 1995. aastal. KAVZ andis asja kohtusse 2018-ndal, kuid kaotas Rospatentile kõigis astmetes. Nüüd püüab Kurgani tehas uuesti, seekord kaevati kohtusse NBA... Kohus jättis selle esialgu käiguta ning andis tehasele 10. augustini aega vajalike dokumentide esitamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles