PM OREGONIS Sõja eest põgenenud ukrainlane võitis MM-medali: võtsin kaasa vaid ühe koti. Nüüd pean perele elukoha otsima (1)

Jarmo Jagomägi
Copy
Andri Protsenko.
Andri Protsenko. Foto: Charlie Riedel/AP/Scanpix

USAs peetava kergejõustiku MMi ühe emotsionaalsema medali, pronksi, teenis Ukraina kõrgushüppaja Andri Protsenko.

Pärast eelvõistlust rääkis 34-aastane sportlane, kuidas ta alles märtsi lõpus venelaste okupeeritud Hersoni linnast minema pääses. Sinnani pidi ta MMiks valmistuma kohalikes ja metsades, et natukenegi vormi hoida. Sellele vaatamata jõudis ta 12 parema hulka. Seitsmendal katsel esimest korda.

Tänane finaal kujunes korralikuks närvidemänguks. Protsenko teekond võinuks lõppeda varakult, ent 2.27 õnnestus viimasel katsel ületada. Järgmised kõrgused 2.30 ja 2.33 alistusid avakatsel. See andis talle lõpuks olümpiavõitja Gianmarco Tamberi ees eelise ja kolmanda koha.

Võistluse võitis ainsana 2.37 ületanud Mutaz Essa Barshim, kes krooniti kolmandat korda järjest MM-tšempioniks. Sanghyeok Woole (2.35).

«Mu võistlus kujunes väga stressirohkeks. Ma ei tea, miks nii närvis olin. Ehk sellepärast, et see oli mu esimene MM-finaal Aga ma ei tundnud nii isegi olümpiafinaalis,» arutles 34-aastane Protsenko võistluse järel.

«Pärast õnnestunud katseid suutsin maha rahuneda. Siis sain stiilile ja tehnikale pihta. 2.33 hüpe oli imeline. Sel hetkel tundsin, et suudan täna võita. Okei, kui mitte täna, siis ehk järgmisel MMil. Järgmise aasta Budapest peaks olema mulle kaheksas. Olen nagu hea vein, mis läheb aastatega paremaks.»

Samas on kogenud sportlase tulevik jätkuva sõja pärast väga segane. «Mul pole mingit võimalust lõõgastuda. Kolm kuud tagasi sain pere Ukraina okupeeritud alalt minema viia, aga jätsin kõik kodulinna Hersonisse,» sõnas Protsenko.

«Võtsin kaasa vaid ühe koti. See on kõik, mis mul on. Mul pole isegi Euroopas baasi. Eugene'ist lahkudes peaksin otsima kohta, kus saame perega elada, ja kus saaksin treeningutega jätkata. Olukord on kohutav.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles