Kuubast põgeneda üritanud olümpiavõitja jäi vahele ning peab suure tõenäosusega armastatud alaga hüvasti jätma

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Andy Cruz.
Andy Cruz. Foto: Ou Dongqu via www.imago-images.de

Poksi olümpiavõitja ja kolmekordne maailmameister Andy Cruz üritas hiljuti teha elus väikestviisi kannapöörde, kui proovis oma kodumaalt Kuubast põgeneda. Paraku nurjus mehe katse, mistõttu keelati tal poksimine nüüd sootuks.

26-aastase poksija põgenemisürituse taga oli soov hakata profiks. Nimelt on profipoks Kuubal 1962. aastast, mil toonane riigijuht Fidel Castro kuulutas spordiala korrumpeerunuks, keelatud. 

Sellest hoolimata pole ala riigis varjusurma vajunud. Vastupidi. Näiteks olümpial, kus võistlevadki ainult amatöörid, on Kuuba ajaloo üks edukaimaid riike, olles võitnud kokku 78 medalit, millest koguni 41 on kuldsed.

Tegelikult eksisteerib ka erand, mis võimaldab kuubalastel profiringi astuda. Selleks tuleb sportlastel aga treenida sealse alaliidu poolt määratud juhendaja näpunäidete järgi. 

Selline lahendus ei tulnud Cruzi jaoks, kes noppinud alates 2015. aastast erinevatelt tiitlivõistlustelt järjepanu kuldmedaleid, aga kõne alla, kuna koostöö praeguse juhendajaga sujub õlitatult. Nagu ka tulemused viitavad. 

Nõnda prooviski Tokyo olümpiavõitja juunis sotsialistikult kodumaalt põgeneda, kuid jäi seda tehes vahele. Järgnenud karistus oli aga karmimast karmim: nimelt visati Cruz kõikidest riiklikest spordistruktuuridest välja ning talle määrati poksis tegutsemise keeld.

Sellest tulenevalt ei saanud Cruz osaleda ka juuni lõpus toimunud Kuuba meistrivõistlustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles