Seksiskandaal Kanada jäähokis kogub tuure

Postimees Sport
Copy
Kanada lipp. Pilt on illustratiivne.
Kanada lipp. Pilt on illustratiivne. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Kanada jäähokiliit sai riigi peaministrilt Justin Trudeault kriitikat, sest kasutas registreerimismaksust (alaliit küsib nende egiidi all toimuvatel võistlustel osalevatelt mängijatelt raha kindlustuse ja teiste tasude jaoks – toim.) kogutud raha, et jõuda seksuaalses kuritarvitamises süüdistatud hokimängijate nimel kohtuvälisele kokkuleppele.

2018. aastal süüdistas üks naine kaheksat Kanada noormängijat seksuaalses vägivallas, mis toimus pärast alaliidu korraldatud galaõhtut. Seal tähistati Kanada noormeeste U20 MMilt võidetud kuldmedalit tolle aasta alguses.

Naine lahkus ühe mängijaga peolt hotellituppa ning nad astusid vahekorda. Naise sõnul kutsus mees pärast seda teisi mängijaid tuppa ning kaheksaliikmeline grupp, kelle hulgas oli võiduka koondise mängijaid, kasutas naist mitme tunni vältel seksuaalselt ära.

Nagu tänavu mais selgus, pöördus naine kohtusse ning Kanada hokiliit ja Kanada hokiliiga Canadian Hockey League maksid talle valurahana 3,55 miljonit Kanada dollarit, mis on praeguse kursi järgi 2,69 miljonit eurot, et naine hagist loobuks. Muide, ükski naise süüdistus ei leidnud tõestust ning mitme väidetava süüdlase advokaadid on väitnud, et midagi sellist ei juhtunud. 

Hokiliidu rahakasutamise avalikkuse ette tirinud väljaanne The Globe and Mail kirjutas, et näiteks 2016. aastal oli alaliidul registreerimismaksuga kogutud veidi alla 12 miljoni euro, aga mullu oli fondis «vaid» 6,7 miljonit. Ajalehe teatel kasutati fondis olevat raha muuhulgas seksuaalvägivalla süüdistuste ja muude juhtumite kohtuvälisteks lahenditeks.

«Arvan, et praegu on Kanada hokiliitu raske uskuda või usaldada. See, mida me teada saime, on lubamatu,» kritiseeris Trudeau sel nädalal. «Paar aastat tagasi mängis ka minu poeg hokit ning kui mõtlen alaliidus toimuvale, mõistan, miks nii paljud lapsevanemad ja kanadalased, kes on meie rahvusliku talispordiala üle nii uhked, jälestavad seda, mis praegu toimub,» lisas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles