BLOGI Oregoni MMi viimane päev: Uibo lõpetas seitsmendana. Püstitati kaks vägevat maailmarekordit

Jarmo Jagomägi
Copy
Maicel Uibo Oregoni MMil.
Maicel Uibo Oregoni MMil. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

USAs Oregoni osariigis Eugene'is peetud kergejõustiku MMi viimasel päeval lahenes põnev kümnevõistlus, kus MMi kulla võitis Kevin Mayer, parima eestlasena oli Maicel Uibo seitsmes. Lisaks sündis kaks maailmarekordit. Ülevaate leiab allolevast blogist.

Enne võistluspäeva

Eesti kümnevõistlejad Maicel Uibo, Janek Õiglane ja Johannes Erm tegid kõik väga eriilmelise avapäeva. Kõik on aga endiselt rivis ja täis võitlusvaimu.

Eelmise, Doha MMi hõbedamees alustas enda viimaste aegade ühe kiirema 100 meetri jooksuga (11,14), hüppas kaugust 7.32, püsititas kuulitõukes isikliku rekordi 15.17, sai kõrgushüppes kirja 2.11 ja läbis 400 meetrit 50,38ga. Kokku andis see 4224 punkti, mida on võrreldes rekordigraafikuga (8604) 93 punkti vähem ja praegu 12. koha.

«Kuulis rekord, ülejäänud oli okei. Suuri ärakukkumisi polnud, võib-olla mõni asi polnud päris nii hea, kui ideaalis loodad. Aga stabiilsus oli okei,» võttis viimasel kolmel hooajal jooksul parimal juhul vaid 8289 punkti kogunud Uibo, kel potentsiaali medali eest võidelda.

«400 ja 100 meetris oli hooaja parim. Kaks hooaja parimat, üks rekord ja kaks nii ja naa ala. Kauguses ja kõrguses oleks natuke paremat tahtnud, aga pole hullu.»

Janek Õiglase jaoks kulges avapäev ehteestlaslikus rütmis: algul ei saa vedama, pärast pidama. Esimesed kolm ala läksid aia taha. See ajas Vändrast pärit sportlase harja punaseks. 

«Hommik oli väga imelik. Ma isegi ei oska öelda... Olin nagu enda kehast väljas. Ma polnud mina ise. Ma tõesti ei mõista, miks nii oli,» avas tausta Õiglane, kes kaotab rekordigraafikul (8405) 49 punktiga ja hoiab 14. kohta.

«Pärast hommikut tegin ajus regrupeeringu. Mõtlesin, et miks ma siia tulin, kui ma nii kehvasti esinen ja tujutu olen. Võtsin teise suhtumise peale ja kohe läks kõrgushüppe soojendus paremini.»

MMi debütandi Johannes Ermi avapäev kulges keeruliselt. Suurimad miinuspunktid – nagu karta oli – tulid viimased poolteist aastat pöiamurega võidelnud dekatleedil hüppealadel. Kaugushüppes piirdus tartlane 7.37ga, kõrguses 1.93ga. Mõlemad alad tõid võrreldes rekordgraafikuga (8445) miinust 100 punkti ringi.

Positiivsele poolele võib kanda kuulitõuke (15.01) ja 400 meetri jooksu (47,02), kus Erm püstitas isikliku rekordi. Lisades juurde tugevas vastutuules joostud sprindi 10.94, sai ta viie alaga kokku 4264 punkti (rekordgraafikuga -249), mis annab 11. koha.

Vaatamata tagasilöökidele ja raskele päevale säilitas Erm endale omaselt mõnusa suhtumise. «Väsinud emotsioon,» võttis ta avapäeva kokku. «Tõusud ja mõõnad, nagu Ameerika mäed. Aga Ameerika mäed on alati lõbusad.»

Isiklikku tippmarki on nüüd juba raske püüda, aga hooaja parim (8250) võiks tal enda sõnutsi jalas olla: «Punktidele hakkan mõtlema alles pärast odaviset. Ma ei tea, mis ma homme kokku keeran. Kes teab, äkki olen rekordmängus.»

Lisaks kümnevõistlusele tasub silma peal hoida teivashüppel, kus Armand Duplantis võib püstitada MMi teise maailmarekordi. Praegu on see sama Rootsi äss hüpanud 6.20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles