Jalgpall jõudis koju! Inglismaa võitis ligi 90 000 pealtvaataja ees koduplatsil ihaldatud EM-tiitli

Postimees Sport
Copy
Võiduvärava autor Chloe Kelly (keskel) ja teised inglannad tähistamas.
Võiduvärava autor Chloe Kelly (keskel) ja teised inglannad tähistamas. Foto: Andy Rain/PA/Scanpiz

Naiste jalgpalli Euroopa meistriks krooniti kodusel turniiril Inglismaa, kes alistas finaalis kuulsal Wembley staadionil lisaajal 2:1 Saksamaa.

Kui Inglismaa mehed 1966. aastal esimest ja viimast korda MM-tiitli pea kohale tõstsid, ei tohtinud nende kaasad kodumaal jalgpalli mängida. Keeld kadus alles kolm aastat hiljem ning 53 hooaega hiljem jõudsid naised meestele järele, tõstes pea kohale EM-karika.

Inglismaa asus finaali juhtima 62. minutil, kui Millie Bright leidis pika palliga spurtiva Ella Toone'i, kes väravavahiga silmitsi pääsedes mänguvahendi viimasest vastasest üle tõstis.

Seejärel asusid sakslannad maruliselt viigiväravat jahtima. Nende ponnistused tasusid ära 79. minutil, kui Lina Magulli mängu lisaajale saatis.

Minutid tiksusid ja näis, et tõeks võib saada võõrustajate suurim õudusunenägu – penaltiseeria kaotus sakslastele –, kuid 111. minutil see hirm haihtus. Nurgalöögijärgses sabinas jõudis pall Chloe Kellyle, kes inglastele ajaloolise EM-tiitli tõi.

Muide, EM-finaaliga oli seotud ka Eesti. Kullamängu varuabikohtunik oli Karolin Kaivoja, kellele ulatatakse autasustamisel ka vastav meenemedal.

Otsustav lahing toimus täismaja ehk ametlikult 87 192 inimese ees. Wembleyle kogunenud rahvamass tähistab ühtlasi ajaloo rahvarohkeimat EM-finaali, nii naiste kui ka meeste arvestuses. Varasem tippmark pärines 1964. aastast, kui Hispaania ja Nõukogude Liidu kullamatši jälgis Madridis 79 115 silmapaari.

Terasem vutisõber võib siinkohal küsida: kuidas jälgis naiste EM-finaali rohkem pealtvaatajaid (ca 87 000) kui mullu samuti Wembleyl toimunud meeste partii (67 173)? Vastus on lihtne: kohal oli rohkem VIPe ja ajakirjanikke, kes tavaliselt vutisõbralt koha ära võtsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles