Uued tuuled Eesti jalgpallikoondises

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Klavan tähistas kaptenipaela saamist väravaga. Uue juhi õnnehetkest said osa ka teised koondislased.
Ragnar Klavan tähistas kaptenipaela saamist väravaga. Uue juhi õnnehetkest said osa ka teised koondislased. Foto: Scanpix Sweden

Viimases EM-valiktsüklis täitsid Eesti koondises keskkaitsjate kohuseid peamiselt Raio Piiroja ja Taavi Rähn. Eestlaste 2:0 võit El Salvadori üle andis vihjeid, et sügisel algavas MM-valiksarjas võtab nendest kahest kohast ühe endale Ragnar Klavan.


Matšis El Salvadoriga kaptenipaela kandnud ja ka avavärava löönud Klavan on seni rahvusesinduses tegutsenud peamiselt vasakul äärel, kuid nüüd võib olukord jäädavalt muutuda ja AZ Alkmaari mängumees võib edaspidi hakatagi täitma vaid keskkaitsja kohuseid. Selles rollis on ta teatavasti ka oma koduklubis.

«Praeguses olukorras tundub see igati loogiline. Klavanil on selleks vajalikud võimed olemas. Viimasel ajal on Piirojal olnud mitmeid vigastusi ning see paneb mõtlema, mis saab edasi. Tulevikku vaadates on Klavani kasutamine keskkaitsja kohal igati loogiline,» tunnistas koondise peatreener Tarmo Rüütli. «Kindlasti ei tähenda see seda, et Piir­oja võiks maha kanda. Tal on veel nii mõndagi anda.»

AZ Alkmaari mängumehe kasvavast rollist andis märku ka tõsiasi, et kaitsja täitis nüüd koondises esmakordselt kapteni kohuseid. «Selles mõttes võib kindlasti kõik positiivselt kokku võtta – võitsime nii karika (Eesti sai El Salvadori alistamise eest Flex TV karika – toim) kui sain ka värava kirja,» sõnas pallur, kes sai kapteniks määramisest teada viis minutit enne mängueelset soojendust. «Kindlasti olen valmis ka edaspidi neid kohuseid täitma.»

Samas võib konkurents keskkaitsjate seas veelgi suureneda – matšis El Salvadoriga pälvis juhendaja kiidusõnad ka Klavani kõrval tegutsenud Alo Bärengrub. «Tema tegutsemine valmistas rõõmu. Paistab, et ta on enda kallal head tööd teinud,» tunnustas Rüütli. «Duo Klavan-Bärengrub tegutses veatult.»

Üheks kohtumise keskseks tegelaseks kerkis veel ka viimastel aastatel kaptenipaela kandnud Piiroja. Teise poolaja lõpu poole vahetusest sekkunud mängumeest kasutati sel korral hoopis ründaja positsioonil, ja edukalt, tema pealöök tabas 85. minutil Gert Kamsi selga ja sealt lendas pall väravasse.

Kui Klavan liigub äärekaitsja kohalt keskele, siis tema senist rolli on üle võtmas Norras Sogndalis klubijalgpalli mängiv Taijo Teniste, kes matšis El Salvadoriga oligi juba selle positsiooni sisse võtnud. Lõppenud EM-valiksarjas kasutas Rüütli Tenistet ka näiteks parema poolkaitsja kohal, kuid mängumees ise sooviks koondist edaspidi rohkem aidata ikkagi viimati hõivatud positsioonil.

«Koondises on vasakkaitses välja tulnud häid esitusi ning arvan, et võiksin tulevikus seda kohta täita,» sõnas Teniste. «Eks ma ikka selle nimel trenni teen, et tõusta uueks MM-valiktsükliks algkoosseisu mängijaks. Kindlasti näen, et olen selleks suuteline.»

Edasisi koondisemänge silmas pidades on kindlasti rõõmustav, et peatreener saab arvestada ka New York Red Bullsis palliva Joel Lindperega. Terve kohtumise El Salvadoriga kaasa teinud poolkaitsja tegutses esmalt vasakul äärel, kuid teisel poolajal nihkus keskväljale. Tulevikku vaadates on Rüütlil ka selge, millisel positsioonil ta Lindperest kõige suuremat abi näeb.

«Loomulikult on ta keskväljal meile kasulikum, kuid praeguses olukorras tuli natuke laveerida ja ka näiteks (Siim) Tennole mänguaega anda ning seetõttu ta alustaski äärel,» põhjendas peatreener. «Särtsakaid ääri on meil teisigi, kuid keskväljal või alumise ründajana tegutsedes suudab ta oma kogemused paremini maksma panna.»

Koondise noorematest liikmetest said suurema koormuse Tenno ja sarnaselt temaga algkoosseisus alustanud ründaja Joonas Tamm. «Mõlemad võitlesid kõvasti ja Tamme kohta saab öelda ainult kiidusõnu – ta tegutses ründes meile väga kasulikult,» märkis Rüütli.

USAsse kaasa sõitnud meestest jäi väljakul käimata vaid väravavahil Marko Meeritsal ja keskkaitsjal Mikk Reintamil. Mõlemat meest soovis peatreener matši viimasteks minutiteks platsile saata, kuid peakohtunik Ricardo Salazar vilistas mängu lõppenuks täpselt 90 minuti täistiksumisel. Vilemehe otsus oli tingitud sellest, et El Salvadori poolehoidjad hakkasid üht äärekohtunikku prahiga pilduma ja mehel polnud võimalik oma tööd teha.

Koondise buss läks katki

Teel mängupaika läks  Eesti koondise käsutusse antud buss katki.

Teekond eestlaste hotellist mängupaika pidi aega võtma 30–40 minutit, kuid poolel teel areenile läks Eesti koondise buss katki ja uut sõiduvahendit tuli oodata umbes 45 minutit.

«Kui buss teel staadionile katki läks ja meie pidime nii kaua uut bussi ootasime, siis oli küll selline tunne, et nüüd jäävad kõik magama,» sõnas Ragnar Klavan.

Kuna ootamatu ajakulu tõttu jäi eestlastel soojenduse tegemiseks vähe aega, lükati kohtumise algus veel veerand tundi edasi. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles