BLOGI Avaseti võitnud Kanepi pidi karjääri kümnendast WTA-finaalist väljuma ikkagi kaotajana (1)

Postimees Sport
Copy
Kaia Kanepi.
Kaia Kanepi. Foto: Patrick Smith/AFP/Scanpix

Eesti naiste tennise teisel reketil Kaia Kanepil (WTA 37.) tuli Citi Openi WTA 250 taseme turniiri finaalis tunnistada Ljudmila Samsonova (WTA 60.) 6:4, 3:6, 3:6 paremust. 

USA pealinnas Washington D.C.-s toimunud finaal oli kohe esimesest punktist enda nime vääriline. Kumbki tennisist ennast tagasi ei hoidnud ning kuuma anti nii servidel kui ka ees- ja tagakäe löökidel. 

Kuna mäng toimus ka kõva kattega pinnasel, sai kohe selgeks, et pallivahetused on väga lühikesed ja edu saadab seda, kes vähem eksib. Avasetis osutus selleks Kanepi. 

Nimelt tundus pikalt, et kahte kanget on teineteisest võimalik lahutada ainult kiires lõppmängus, kuivõrd murdest polnud esimeses üheksas geimis lõhnagi. Parimal juhul oli Samsonova jõudnud viiendas geimis seisuni 30:30, kuid reaalset murdevõimalust tal ei tekkinud. 

Kümnendas geimis, 4:5 kaotusseisus, tegi muidu filigraannselt servinud venelanna – avaseti esimese servi õnnestumise protsent oli tal koguni 80% – aga mitu lihtsat viga järjest ja kinkis Kanepile seeläbi murdepalli, mille kogenud eestlanna ka ära kasutas. Avaseti 6:4 võitmiseks kulus haapsallannal 33 minutit. 

Kanepi - Samsonova avaseti statistika.
Kanepi - Samsonova avaseti statistika. Foto: WTA

Teises setis jätkus kõik samamoodi: mõlemad jätkasid võimsate pallingutega, kuid seisul 3:3 tekis Kanepil tänu vastaste lihtvigadele taas murdevõimalus. Paraku ei õnnestunud eestlannal seda ära kasutada ning järgmises geimis oli hoopis Samsonova see, kes murdega ette sai. Selles mängis suurt rolli ka Kanepi tehtud (üldse mängu esimene) topeltviga. 

Pärast seda õnnestus venelannal veel oma geimi hoida ja teine sett 31 minutiga enda kasuks kallutada. 

Kanepi - Samsonova teise seti statistika.
Kanepi - Samsonova teise seti statistika. Foto: WTA

Ka kolmanda seti algus oli tavapärane: mõlemad võitsid esimese pallingugeimi nulliga. Seejärel jõudis eestlanna vastase servil tasamänguni, kuid selle peale virutas Samsonova lihtsalt kaks järjestikust ässa ja hoidis pallingugeimi ikkagi jõuga endale.

Neljas geim läks taas kindlalt Kanepile – ta loovutas kõigest ühe punkti – ning viies omakorda nulliga Samsonovale. Seejärel muutus aga kõik.

Nimelt oli Kanepi juba pärast neljandat geimi, 2:2 viigiseisult, käinud korraks pukikohtunikuga rääkimas, ent kuna mingit mänguseisakut ei järgnenud, ei pööratud sellele suurt tähelepanu.

Pärast viiendat geimi selgus aga, miks ta seda tegi. Nimelt küsis eestlanna meditsiinilist time-out'i, mis talle ka anti. Visuaalselt polnud võimalik hinnata, mis Kanepit vaevas ning väljakule naastes puudusid tal ka silmnähtavad murekohad: teipe ega midagi polnud. 

Küll oli koost lagunenud tema mäng. Esimene pallingugeim õnnestus Kanepil veel kuidagi ära hoida, kuid järgmises tõrjegeimis oli selge, et asjad on valesti. Eestlanna ei jõudnud enam nurkadesse löödud pallideni ning Samsonova hoidis geimi nulliga. 

Järgnenud pallingugeimis lagunes Kanepi täielikult koost – tema servikiirus oli ca 15 km/h nõrgem – ning venelanna teenis kerge vaevaga murde, mille peale lõpuks 4:6, 6:3, 6:3 matšivõidu ja karjääri teise WTA-turniirivõidu ladus. 

Kanepi - Samsonova kohtumise statistika.
Kanepi - Samsonova kohtumise statistika. Foto: WTA

Kaia Kanepi WTA-finaalid:

2006 Hasselt Cup: 3:6, 6:3, 4:6 vs. Kim Clijsters

2008 Japan Open: 2:6, 6:3, 1:6 vs. Caroline Wozniacki

2010 Palermo: 6:4, 6:3 vs. Flavia Pennetta

2011 Kremlin Cup: 6:3, 6:7(1), 5:7 vs. Dominika Cibulková

2012 Brisbane International: 6:2, 6:1 vs. Daniela Hantuchová

2012 Estoril Open: 3:6, 7:6(6), 6:4 vs. Carla Suárez Navarro

2012 Korea Open: 1:6, 0:6 vs. Caroline Wozniacki

2013 Brussels Open: 6:2, 7:5 vs. Peng Shuai

2021 Gipssland Trophy: 4:6, 1:6 vs. Elise Mertens

2022 Citi Open: 6:4, 3:6, 3:6 vs. Ljudmilla Samsonova

Võidud on välja toodud rasvases kirjas.

.

Enne finaali:

Kanepi jaoks on tegemist karjääri kümnenda WTA-turniiri finaaliga. Seni on tema saldo negatiivne, sest üheksast finaalist on Haapsalust pärit valgepallur kaotanud viis. Viimati tõstis eestlanna WTA-turniiri trofee pea kohale 2013. aastal Brüsselis, viimati jõudis ta finaali mullu Austraalias Gippsland Trophyl.

Sealjuures on huvitav märkida, et kui 37-aastane Kanepi on võitnud kõik kolm saviliival mängitud WTA-turniiri finaali, siis kõval kattel on saldo oluliselt kehvem: kuuest finaalist vaid üks triumf.

23-aastase Samsonova tee finaali pole vastaste edetabelikohti vaadates olnud nõnda hõlbus kui kuuenda asetusega Kanepil. Venelanna on teiste hulgas säru teinud Elise Mertensile (WTA 30.) ja valitsevale USA lahtiste võitjale Emma Raducanule (WTA 10.). 

Samsonova jaoks on tegemist karjääri teise WTA-finaaliga. Mullu võitis ta murul mängitud Saksamaa lahtised, mille põhitabelisse pääses ta tänu kvalifikatsioonile.

Kanepi ja Samsonova on omavahel mänginud korra: mullu Wimbledoni avaringis olid venelanna võidunumbrid 6:4, 6:2.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles