Uskumatu ämber: rahahädas Barcelona raamatupidamistrikk viib klubilt hoopis üle 37 miljoni euro

Christopher Krutto
Copy
Barcelona presidendi Joan Laporta (paremal) sahker-mahker ei läinud läbi ja seetõttu ei saa Robert Lewandowski hetkeseisuga Barcelonat liigas aidata. Lisaks tuleb maksta ka parajalt pirakas maks.
Barcelona presidendi Joan Laporta (paremal) sahker-mahker ei läinud läbi ja seetõttu ei saa Robert Lewandowski hetkeseisuga Barcelonat liigas aidata. Lisaks tuleb maksta ka parajalt pirakas maks. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Barcelona jalgpalliklubi rahahädad pole ilmselt mitte ühelegi spordifännile uudiseks. Ometi on klubi proovinud täiendada tänavu suvel korralikult oma ridu, kuid uusi mängijaid hetkel registreerida ei saa. Nüüd astuti veel ämbrisse ka ühe raamatupidamistrikiga.

Nimelt on Barcelonal vaja teenida raha, et registreerida uusi mängijaid, kes klubiga tänavu suvel on. Nendeks on Robert Lewandowski, Andreas Christensen, Jules Kounde, Raphina ja Franck Kessie. Lisaks ei saa klubi hetkel registreerida uued lepingud sõlminud Sergio Robertot ja Ousmane Dembelet.

Selleks, et raha teenida, astus klubi president Joan Laporta mitu sammu. Üheks neist oli 25 protsendi teleõiguste müümine ettevõttele Sixt Street, mis panustas 517 miljonit eurot. Aga Barcelona esitles seda 667 miljoni eurose tuluna. Kuidas see võimalik on?

Nimelt avaldas Hispaania raadiojaam Cope, et Katalaani tippklubi seadis üles firma Logksley Investments SL, mille kaudu diil käis ja panustas sinna ise 150 miljonit eurot. Kuigi seaduse silmis oli taoline raamatupidamistrikk korrektne, siis Hispaania kõrgliiga ametnikud seda läbi ei lasknud. Nemad aktsepteerivad vaid Sixt Streeti panustatud 517 miljonit eurot ja seetõttu ei saa klubi endiselt registreerida ka uusi mängijaid.

Kuna Barcelona esitles oma dokumentides ka seda 150 miljonit eurot uue tuluna, siis tuleb neil maksta selle eest ettevõtte tulumaksu, mis Hispaanias on 23 protsenti. See tähendab, et 150 miljoni eurose tulu asemel jääb klubi ilma 37,5 miljonist eurost, mis läheb nüüd maksuametnikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles