Madridi Reali tähed saavad Helsingis esmakordselt tunda VARi kurikuulsat edasiarendust

Postimees Sport
Copy
Madridi Reali mängijad 9. augustil Helsingi olümpiastaadionil treeningul.
Madridi Reali mängijad 9. augustil Helsingi olümpiastaadionil treeningul. Foto: EMMI KORHONEN/Lehtikuva/AFP/Scanpix

Videokorduse kohtunik ehk VAR on jalgpallis olnud juba mitu aastat, kuid täna kasutatakse Helsingis toimuval UEFA superkarikal esmakordselt selle edasiarendust ehk SAOTi. Uus poolautomaatne süsteem suudab suluseisu märgata ning peaks kiirendama mängutempot.

VARi on aastate jooksul palju kritiseeritud, sest see on aeganõudev ning muudab mängu aeglasemaks. SAOT (inglise k. semi-automated offside technology) peaks need vead parandama, sest palli sisse ja väljakule paigaldatud andurid suudavad näiteks suluseisu automaatselt ära «vilistada».

Kuna tegemist on poolautomaatse süsteemiga, siis peaks nüüd kahtlust tekitavad suluseisud saama kiirema lahenduse ning VARi kohtunikel on nö üks silmapaar lisaks. Ühtlasi tähendab see, et mängijatel jääb väljakul vabadust reegleid painutada aina ahtamaks.

Helsingi olümpiastaadionil toimuva UEFA superkarika võitja selgitavad täna Meistrite liiga võitnud Madridi Real ja Euroopa liiga trofee teeninud Frankfurti Eintracht.

Tegelikult on SAOTi juba pikalt katsetatud, kuid Euroopas teeb see oma debüüdi just Soomes toimuval UEFA superkarikal. Süsteem on kasutusel ka aasta lõpus Kataris toimuval MM-finaalturniiril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles