Eesti koondisel Balti Keti velotuuri eel mure ja rõõm korraga

Postimees Sport
Copy
Martin Laas.
Martin Laas. Foto: https://www.bora-hansgrohe.com/de

Tuleva nädala teises pooles 18.-21. augustini leiab kolme Balti riigi ühisel jõupingutusel aset Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu (UCI) kalendrivõistlus Balti Keti Velotuur. Start antakse tänavu Leedust Panevežysest ja finišeeritakse Tallinnas. Üle pika aja saavad nii sõitjad kui ka pealtvaatajad rõõmustada kolme riigi pinnal toimuva tuuri üle.

Suurte ootustega läheb velotuurile vastu Eesti koondis, ehkki võidusõidu eel tabas meeskonda 24 tunniks halb üllatus. Koondise liider Martin Laas ei saanud Bora-Hansgrohe profitiimilt tuurile tulekuks pikka aega lõplikku kinnitust. Vahepeal juba öeldi, et ei saagi osaleda, mis aga uuesti ringi pöörati. Klubi esmase keeldumise põhjus peitus asjaolus, et Bora-Hansgrohe sprinterid ravisid kukkumistes saadud haavu ning Laasi võistlusgraafik taheti olude sunnil ümber tõsta.

«Algselt Balti Keti velotuuri variant meeskonnale sobis, siis aga asjaolud muutusid ning tiim hakkas vigastatud meestele asendusi otsima. Lõpuks ikkagi lahenes kõik nii nagu algne soov oli,» sõnas Laas, kes enne Balti velotuuri, juba mõne päeva pärast, stardib Münchenis eliidi Euroopa meistrivõistlustel grupisõidus.

Küll aga liitub Eesti koondisega Laasiga toimunud segaduse tõttu Mihkel Räim, kes oli abipalvet kuuldes valmis Laasi asendama. Nüüd on mõlemad rivis. Valitsev Eesti grupisõidumeister võistleb hetkel Burgos-BH meeskonnaga Norras Arctic Race velotuuril.

Baltikumi kõige kaalukamal mitmepäevasõidul kuuluvad Eesti koondisesse vaid välisklubide mehed: lisaks Laasile ja Räimele Norman Vahtra, Rait Ärm, Siim Kiskonen ning Gleb Karpenko.

Omamoodi üllatust loodab Balti Keti velotuuril pakkuda Team Ampler-Tartu2024. Eesti profitiimi eestvedajad näevad võimalust andeka finišimehe esile kerkimiseks.

«Tahame näha, kuidas Andre Roos finišites hakkama saab, tema tänavune areng on olnud muljetavaldav. Ta on saanud velotuuriks spetsiaalselt valmistuda ning usume, et tal õnnestub potentsiaal avada,» rääkis Team Ampler-Tartu2024 mänedžer Rene Mandri.

Lisaks Roosile stardivad U23 vanuseklassi sõitjatest koosnevas tiimis Joonas Kurits, Artjom Köster, lätlased Pauls Rubenis ja Alekss Krasts ning leedulane Aivaras Mikutis. Meeskonna esinumber Madis Mihkels teeb samal ajal esimesi sõite WorldTouri meeskonna Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux ridades.

Kolmanda Eesti tiimina on Balti Keti velotuuril joonel tartlaste Peloton. Meeskonna liidriteks Oskar Nisu ja Gert Kivistik, mõlemad tiitlivõistluste kogemusega sõitjad. Nisu tuleb Balti tuurile otse Euroopa meistrivõistlustelt, kus tema rolliks on aidata Martin Laasi.

Lisaks Nisule ja Kivistikule stardivad Pelotoni särgis Joosep Mesi, Ken Post, Rait Veevo ja Ats Uulimaa. Tiimi liidrid on võimelised sekkuma kõrgesse mängu nii üksikutel etappidel kui ka tuuri kokkuvõttes.

Kokku osaleb Balti Keti velotuuril tänavu 17 meeskonda, lisaks Eestile on mitme tiimiga väljas Leedu, Saksamaa ja Norra.

Balti Keti velotuur 2022 etapid:

18. august Panevežys – Panevežys, 156 km (Leedu)

19. august Jelgava – Sigulda, 147 km (Läti)

20. august Tartu – Antsla – Valga, 186 km

21. august Kuremaa – Tallinn, 207 km

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles