Balti keti velotuuril tulevad starti mitmed maailma tulevikutegijad

Postimees Sport
Copy
Balti keti velotuur.
Balti keti velotuur. Foto: Ain Liiva/Virumaa Teataja

Juba homme, 18. augustil stardib Leedust Panevežysest rahvusvahelise jalgratturite liidu (UCI) kalendrivõistlus Balti keti velotuur. Mitmepäevasõit, mis vältab neli päeva kulmineerub 21. augustil Tallinnas.

Käeolevale velotuurile annavad värvi ja prestiiži juurde kahe WorldTouri tiimi järelkasvumeeskonnad – norralaste UNO-X Dear ja belglaste Alpecin-Deceuninck.

Belgia tulevikutähed on suuresti cyclo-crossi taustaga, sarnaselt Mathieu van der Poel'ile, kes käis Balti Keti velotuuril 2014. aastal, tehes toona puhta töö.

Alpecin-Deceuninck Development Teami ridades tulevad stardijoonele kaks tiitlivõistluste medalimeest, 2021. aasta cyclo-crossi Euroopa meistrivõistluste U23 vanuseklassi hõbe Niels Vandeputte ja 2019. aasta cyclo-crossi maailmameistrivõistluste pronks juunioride hulgas Ryan Cortjens. Lisaks on tiimis huvitava taustaga austraallane Alex Bogna, kes tõusis Alpecini vaatevälja mullu ülemaailmse Zwift Akadeemia konkursi kaudu.

Uno-X Dare Development Teami liikmetest on «vana» tuttavana kohal mullune etapivõitja Oskar Myrestøl Johansson. 20-aastane norralane võitis mullu viimase etapi finišiga Valgas, tehes peagrupi ees uhket soolosõitu tervelt 50 kilomeetrit.

Saksamaa koondises tuleb Balti Keti velotuurile tänavune U23 vanuseklassi Euroopa meister segateatesõidus Tobias Buck-Gramcko. Ta käis Balti tuuril ka kaks aastat tagasi, vanuses 19, ja oli siis üldarvestuses 15nes. Tänavune Saksamaa meistrivõistluste hõbe U23 eraldistardis, talenti kahtlemata jagub.

Kindlasti loodab kõrgesse mängu sekkuda Tšehhi profitiim ATT Investments, kelle liider 23-aastane Tomaš Barta on tänavu UCI madalama kategooria sõitudel teeninud koguni 8 poodiumikohta ning saanud etapivõidu Ungaris Gemenec GP mitmepäevasõidul. Värskelt esindas Barta Tšehhi koondist Münchenis Euroopa meistrivõistlustel grupisõidus, kus sai 42. koha.

Läti koondise eeldatavaks esinumbriks on kogenud Maris Bogdanovics, kes võitis Balti Keti velotuuri 2016. aastal. Noorematest väärib esile tõstmist 18-aastane Matiss Klaveršs, kes sõidab igapäevaselt Astana Qazaqstan WorldTouri tiimi järelkasvumeeskonnas.

Leedulased on esindatud kahe kontinentaaltaseme profitiimiga, neist Kaunas Cycling Team ridades stardivad Balti tuuril äsja grupisõidu EM-il võistelnud Venantas Lašinis ning Mantas Januškevicius.

Pärast velotuuri taaselustamist 2011. aastal on kahel korral saanud üldvõitu nautida Eesti ja Läti ratturid ning korra Uus-Meremaa, Leedu, Saksamaa, Hollandi, Ukraina ja Norra võidusõitjad. Kas tänavu lisandub võitjate nimistusse uus riik?

Balti Keti velotuur 2022 etapid:

18. august Panevežys – Panevežys, 156 km (Leedu)

19. august Jelgava – Sigulda, 147 km (Läti)

20. august Tartu – Antsla – Valga, 186 km

21. august Kuremaa – Tallinn, 207 km

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles