Leok teeb Rahvuste krossil motospordi ajalugu

Postimees Sport
Copy
Tanel Leok.
Tanel Leok. Foto: Karli Saul

24. septembril 2022 selgub USA-s, Red Budi krossirajal 72. korda meeskondlik maailmameister motokrossis ning Eestit esindavad võistlusel tänavu Tanel Leok, Harri Kullas ja Jörgen-Matthias Talviku. Seejuures teeb Leok Rahvuste krossil ajalugu.

Koondise liikmete valik on mänedžeri Martin Arumäe sõnul tänavu olnud meeldivalt raske, sest meil on nii palju rahvusvahelisel tasemel häid sõitjaid. Lõplik valik sõitjate osas langetati, arvestades sõitjate viimaseid tulemusi ja kiirust nii välis- kui Eestis toimunud tiitlivõistlustel.

Tanel Leoki (MXGP, Husqvarna, Sõmerpalu MK) jaoks on see 20-s kord Rahvuste krossil Eestit esindada ning see on saavutus, milleni ei ole jõudnud ükski teine krossisõitja maailmas. Kuigi hooaja alguses plaanis Leok rahvusvaheliste tiitlivõistluste tasemel võistlemisest loobuda, on tänaseks plaanid muutunud ning ta on hooaja lõpuks ka vormi tõusnud.

Tanel Leok rääkis pressiteate vahendusel järgmist: «Sain eile kõne, et mind tahetakse koondist esindama. Korraks vajas see mõtlemist ja seedimist, aga olin sellega nõus. Aasta algul oli plaanis teha viimane MM Kegumsis ja tõmmata oma võistlemisega tagasi. Aga täpselt samal ajal kontakteerus minuga üks Saksamaa tiim ja pakkus mulle ja just minu poistele, Travisele ja Sebastianile tuge. Otsustasin pakkumise vastu võtta. Vaikselt olen end vormi saamas ja kaasa aitas ka Husqvarna testimine, kus tuli palju sõidutunde.»

Kui kuu aega tagasi polnud Leok endas veel kindel, siis viimasel Saksa meistrivõistluste ADACi etapil oli juba enesetunne parem, kuid mitte super. Edasi osales Leok sponsorite toel Soome MM-etapil, mis oli tema jaoks nii füüsiliselt kui mentaalselt proovikiviks, kas ta suudab teisi kandidaate edestada. «Soome õnnestus hästi ja minuga võeti koondisega liitumise osas ühendust. Ütlesin, et tahan Tihemetsa Eesti meistrivõistluste etapi ka kaasa teha, et näha, kus ma paiknen. Ajasõidu Tihemetsas võitsin ja olin endaga rahul. Esimene sõit muidugi ei sujunud ning võitlesin Gert Krestinoviga pikalt, polnud lihtne temast mööda saada ja lõpetasin sõidu teisena Hardi Roosioru järel. Teine sõit oli tunne väga hea ja võitsin. Eks õnne oli ka, kuna Hardil läks tagumine ratas katki viimasel ringil, kuid mul endal polnud ka probleemivaba tsikkel.»

«Tahan aus olla ja ma ei võtaks seda kutset vastu, kui mul poleks kiirust ja füüsist. Need võistlused tõestasid mulle ja eks ka natuke teistele, et valik on aus. Nüüd teen poistega Vantaa noorte MMi ära ja nemad jäävad korraks tahaplaanile ja keskendun kuni Rahvuste krossini endale. Minu jaoks saab see olema väga eriline hetk ja mul on au esindada Eestit.»

Jörgen-Matthias Talviku (MX2, Husqvarna, Pärnu Motoclub) on rahvuskoondises teist korda: «Olen väga tänulik, et osutusin koondisesse valituks ja esindan auga meie Eestit Rahvuste krossil. Mul on väga hea meel, et saan olla ühes meeskonnas nii kogenud sõitjatega nagu Tanel ja Harri seda on. Eelnevad kogemused on sellisel võistlusel väga tähtsad ja võib öelda, et üks unistusi on täitumas jagada tiimi selliste meestega! Meil on tugev tiim ja olen ka ise juba kogemuse võrra rikkam peale eelmise aasta esimest korda Rahvuste krossil. Samuti olen sõitnud USA radadel ja eks seegi tuleb kasuks! Kindlasti teeb tiim omavahel head koostööd koos mänedžer Martiniga, seda kogesin juba eelmisel aastal, ja ootan väga juba Red Budis võistlemist! Tänud kõigile asjaosalistele!»

Harri Kullas (Open, Yamaha, Pärnu Motoclub): «Väga hea meel on olla taas Eesti koondises. Minu hooaeg on läinud üpris hästi, seega on tore ja au, et saan jälle Eestit esindada! Meeskond on super, nagu igal aastal. Taneliga koos olen Rahvuste krossil mitu korda sõitnud, ta on oma kogemustega koondises väga vajalik. Jörgenit tean samuti väga hästi, seega on meie tiimi suhtlus ja koostöö super hea. Väga lahe, et meil on sel aastal valikuvariante nii palju nii väikesest riigist ja kuna mehed olid väga võrdsed, siis Taneli kogemus mängis valiku juures väga suurt rolli.»

Eesti rahvuskoondis debüteeris motokrossi meeskondlikel maailmameistrivõistlustel 1993. aastal Austrias. Kolmel aastal, 2004 Hollandis Lieropis, 2015 Prantsusmaal Ernées ja 2019 Hollandis Assenis, saavutas Eesti rahvusmeeskond maailma suurte krossiriikide konkurentsis ülikõrge neljanda koha. 15-l korral on Eesti meeskond lõpetanud võistluse esikümnes ja neljal korral esikuuikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles