Tallinna Mõõk lisab teravust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten Priinitsal on sihid selged, kuigi praegu on maailma tipuni veel pikk maa.
Sten Priinitsal on sihid selged, kuigi praegu on maailma tipuni veel pikk maa. Foto: Liis Treimann

Kõigi aegade esinduslikemal Tallinna Mõõga vehklemisturniiril peab laupäevasel individuaalvõistluse põhiturniiril Eesti au üleval hoidma vaid Nikolai Novosjolov.


Vehklemisliidu peasekretäri Jüri Salmi lootus, et põhivõistlusele pääsevad kõik neli pühapäevasel võistkonnavõistlusel kaasa tegevat meest – peale Novosjolovi ka Sten Priinits, Marno Allika ja Aivar Liimets –, kahjuks ei täitunud. Reedesel kvalifikatsiooniturniiril jõudsid kõige kaugemale Liimets ja Kenan Jussifov, kuid otsustavas ringis pidid mõlemad alla vanduma itaallasele. Jussifov kaotas 8:15 Matthew Tragerile ja Liimets sai 9:15 lüüa Sydney olümpiavõitjalt, ülikogenud vasakukäeliselt itaallaselt Alfredo Rotalt.

Kohal kõik maailma tipud

«Mida külvad, seda lõikad,» kommenteeris vehklemiskoondise peatreener Kaido Kaaberma tulemusi heatahtliku muigega. «Tegelikult on see igati normaalne tulemus – ehk vaid Stenilt oleks võinud loota pääsu lõppvõistlusele. Aga pole ka midagi hullu, et ta sinna ei jõudnud. Ega midagi – mehed peavad hakkama väljaasteid vorpima!»

Eesti meeste esitust ei saa kindlasti nimetada ebaõnnestumiseks, sest Tallinnas on kohal maailma absoluutne epeemeeste eliit – tervelt 85 vehklejat esisajast, seejuures kõik 30 parimat.

Nimelt on Tallinna Mõõk enne kahe nädala pärast Pariisis toimuvat MK-etappi eelviimane võistlus, kus on võimalik koguda olümpiapunkte. See toobki siia kõik maailma tipud, sest konkurents on ülitihe – otse olümpiale pääseb edetabeli esitosin ning hetkel on näiteks tabelijuhil hollandlasel Bas Verwijlenil 168 silma, üle 100 punkti on aga kogunud 14 meest. Võrdluseks – MK-etapi võit annab 32 punkti.

Tallinnas tulevad seega rajale nii olümpiavõitja Matteo Tagliarol, maailmameister Paolo Pizzo kui ka Euroopa meister ja Tallinna võistluse mullune võitja Jörg Fiedler.

Salmi teine lootus võidumehe suhtes ongi seotud Tallinna Mõõga ilusa legendi elushoidmisega – ajalugu näitab, et siinne võitja on pälvinud samal aastal ka suurvõistluste kulla.

Pühapäeval on Eesti meeskonnal võimalus end rehabiliteerida meeskonnavõistlusel. Samas on kohal kõik maailma kümme paremat meeskonda ja seda silmas pidades leiab ka Kaaberma, et koht kaheksa hulgas oleks juba väga hea tulemus. Peamised lootused on seotud ikkagi individuaalvõistlusega, millele Novosjolov läheb vastu maailma edetabeli kõrgelt kuuendalt realt.

Sinna aitas kerkida Doha GP-etapil saavutatud kolmas koht ning Kaaberma hinnangul on Novosjolovil tänu sellele olümpiapilet sama hästi kui kindlustatud. Küll aga on vaja jätkuvalt pingutada reitingu parandamise nimel, mis annaks Londonis potentsiaalselt kergemaid vastaseid.

Priinitsal on tahet

Kaaberma sõnul on Eesti meeste vehklemises praegu üks tipp ehk tunamullune maailmameister Novosjolov, tema jälgedes sammuja Sten Priinits ning seejärel juba alaga pigem hobi korras tegelevad sportlased. Priinits nimetab siiski ka ennast amatööriks, kuna palka ta praegu kuskilt ei saa. Seda enam on vaja tegeleda enese motiveerimisega.

«Praegu on mul käsil selline aeg, kus mind surutakse näoli mutta ja ma pean sealt välja rabelema,» lausub Priinits. «Mind juba teatakse ja osatakse karta, mütsiga ei tule enam keegi lööma.» Kuidas jätkata ja mille poole püüelda, on Priinitsal aga selge.

«Iga õige sportlase eesmärgid peavad olema kõrged: olümpiakuld, MM-kuld, EM-kuld. Minu ülesanne on praegu lihtsalt hullu pilguga trenni teha. Usun seda, mida treenerist ema mulle kogu aeg räägib – vaja on kannatust ja siis tuleb ka tulemus.»

Individuaalturniir algab Kalevi spordihallis laupäeval kell 10 ning poolfinaalid kell 17, meeskonnavõistlusega tehakse pühapäeval algust kell 9 ja finaal toimub kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles