Endine esireket avalikustas, et Hiina ametnikud käskisid tal olümpia poolfinaalis kaotada

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Sydney olümpia naiste sulgpalli üksikmängu esikolmik: hõbedane Camilla Martin (vasakult), kuldne Gong Zhichao ja pronksine Ye Zhaoying.
Sydney olümpia naiste sulgpalli üksikmängu esikolmik: hõbedane Camilla Martin (vasakult), kuldne Gong Zhichao ja pronksine Ye Zhaoying. Foto: ROBYN BECK/AFP/Scanpix

Naiste sulgpalli endine esireket, hiinlanna Ye Zhaoying avalikustas, et tal kästi Sydney olümpiamängude poolfinaalis kaasmaalasele Gong Zhichaole meelega kaotada. 

Hiina ametnikud leidsid nimelt, et Gongil oleks finaalis, kus vastu tulnuks kas taanlanna Camilla Martin või teine hiinlanna Dai Yun, paremad võimalused olümpiavõitjaks tulla.

Nõnda andsidki Hiina koondise pealik Li Yongbo ja naiste peatreener Tang Xuehua mängule eelnenud õhtul Ye'le teada, et tal tuleb poolfinaalis meelega kaotada. 

«Sel hetkel tunned sa ennast täiesti abituna, sest oled üksinda terve süsteemi vastu. Olümpia on sportlase jaoks vaat et korra elus toimuv võimalus, seega on väga kurb, kui sul lihtsalt tuleb kaotada. Indiviidina polnud mul aga võimalik süsteemi vastu midagi teha,» lausus praegu Hispaanias elav Ye hiljutises intervjuus Taani telekanalile TV 2 Sport, kus ta vastava seiga esmakordselt avalikkuse ette tõi.

Hiinlanna sõnul anti talle lausa selged juhised, kuidas kaotada: allajäämine ei tohtinud olla liiga ilmselge, kuid samamoodi ei tohtinud matš minna otsustavasse setti.

Nõnda ka läks. Ye kaotas poolfinaali kahes setis 8:11, 8:11 ning kerge vaevaga finaali pääsenud Gong krooniti päev hiljem ka olümpiavõitjaks, kui alistas kullamatšis Martini 13:10, 11:3.

Triumfi eest premeeris Hiina Gongi 112 500 jüaani ehk 16 400 euroga. Täpselt sama suur boonus maksti ilusa kaotuse eest ka Ye'le, kes nüüd, enam kui 20 aastat hiljem, taanlaste utsitusel tõe päevavalgele tõi. 

«Olümpia on Hiinas kõige tähtsam võistlus üldse. Seda sealjuures mitte sportlaste, vaid treenerite ja ametnike jaoks. Nemad panevad ju paika normid, mitu kuldmedalit kavatsetakse võita. Nõnda ongi võitmine kõige olulisem, sest vastasel juhul nad lihtsalt vallandatakse. See on ka põhjus, miks olümpia eel ja ajal kokkuleppemängudega tegeletakse,» sõnas Ye, kes sai Sydneys lohutusauhinnana kaela siiski pronksmedali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles