GALERII ⟩ EOK tähistas Müncheni olümpiakuldade 50. juubelit

Toimetas Karl Juhkami
Copy

EOK tähistas 50 aasta möödumist Müncheni 1972. aasta olümpiamängudest, kus Eesti sportlased võitsid kolm kuldmedalit.

4. septembril 50 aastat tagasi tuli Jaan Talts olümpiavõitjaks tõstmise raskekaalus, 8. septembril möödub 50 aastat hetkest, mil Svetlana Tširkova-Lozovaja võitis võistkondlikul floretiturniiril kuldmedali ning 10. septembril möödub 50 aastat Jüri Tarmaku olümpiavõidust kõrgushüppes.

EOK president Urmas Sõõrumaa ütles restoranis Tuljak peetud pidulikul vastuvõtul, et kuigi ajad olid rasked, hoidis Eesti rahvas oma sportlastele tugevalt pöialt. «Sportlane on enda riigi ja rahva saadik, ükskõik mis süsteemi või võimu all võistelda. Te olete meie aja kangelased. Aitäh teile!» ütles Sõõrumaa.

Tširkova-Lozovaja tänas olümpiaperekonda. «Me väga täname, et te mäletate meid ja meil on väga hea meel siin olla,» sõnas endine vehkleja. Kahel olümpial medali võitnud ja 43 maailmarekordit püstitanud Talts lisas: «Olümpiavõit on tähtis riigile ja rahvale, aga isiklikult olen veelgi enam innustust saanud maailmarekorditest. Meeldiv, et EOK meid meeles peab, kuigi aeg-ajalt on öeldud, et need pole Eesti medalid.»

Üritusel meenutati leinaminutiga ka tänavu juunis meie seast lahkunud Jüri Tarmakut.

Eesti sportlastest kuulusid toonasesse Nõukogude Liidu koondisesse lisaks kulla võitnud Taltsile, Tarmakule ja Tširkova-Lozovajale pronksmedali võitnud Georgi Zažitski (vehklemine, epee), Raissa Ruus (kergejõustik, 800 m jooks), Mati Vaikjärv (vibulaskmine), varumehena Aleksandr Tšutšelov (purjetamine). Lisaks olid Eesti juurtega sportlastest Kanada koondise eest võistlemas Ain Roost (kergejõustik, kettaheide) ja Elmar Ewert (vibulaskmine).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles