FOTOD Matti Nykäneni auks sünnilinna püstitatud mälestusmärk tekitab poleemikat (1)

Copy
Matti Nykänen 1989. aastal.
Matti Nykänen 1989. aastal. Foto: Imago/HJS/Scanpix

Varalahkunud suusahüppelegendi Matti Nykäneni auks püstitati tema sünnilinna Jyväskylässe mälestusmärk, mis äratas juba projekti alguses Nykäneni lähedaste vastuseisu.

Neljakordse olümpiavõitja mälestuseks ehitatud taies tekitas arutelu juba projekti algusest alates, sest Nykäneni perele oleks meeldinud kuldne kotkavälimusega kuju, millele oli oma elu ajal poolehoidu avaldanud ka suusahüppelegend ise.

Suusahüppaja lesk Pia Nykänen oli eriliselt nördinud. «Seal see asi nüüd seisab. Olen juba enne öelnud, et püstitama oleks pidanud tema kuju. Mati elu polnud kerge nagu udusulg. See on minu arvamus, igaühele oma,» kirjutas naine Instagramis.

Jyväskylä linnas avati kolmapäeval aga abstraktne mälestusmärk, mis leidis oma koha Köyhälampi tiigi kaldal Hippose spordikompleksi kõrval. Skultpor Kaarina Kaikkoneni töö kannab nime Höyhen, mis koosneb kahest kõrvuti asetsevast suusakujundist ja kujutab suusahüppaja lendu.

Monumendile on graveeritud Nykäneni olulisemad saavutused, pjedestaalile kinnitatud tahvlilt leiab noore Nykäneni näopildi. Kokku läks kõik maksma 140 000 eurot.

Tagasi üles