FIBA tunnistas: kohtunikud on EMil teinud kaks väga suurt prohmakat

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Gruusia peatreener Ilias Zouros näitab rahulolematust.
Gruusia peatreener Ilias Zouros näitab rahulolematust. Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS/Scanpix

Korvpalli EM-finaalturniiri alustanud 44 kohtunikust vaid 20 lendasid Berliini otsustavatele mängudele. Nende seas ka eestlane Mihkel Männiste.

FIBA tunnistas, et kohtunikud on korvpalli EM-finaalturniiril läbi lasknud kaks suurt viga. Nendeks olid Leedu ja Saksamaa ning Türgi ja Gruusia vastasseisudes tehtud eksimused.

Leedu ja Saksamaa mängus ei andnud kohtunikud tehnilise vea eest Leedule vabaviset. See vabavise võinuks otsustada mängu saatuse, sest kohtumine läks seisul 89:89 lisaajale. Võitja selgitamiseks läks koguni kaks lisaaega ning lõpuks jäi peale Saksamaa 109:107. Seda mängu vilistanud kohtunikud saadeti EMilt koju.

Türgi ja Gruusia mängus läks aga rüseluseks, mille käigus suutsid kohtunikud kellalt 22 sekundit maha jooksutada. FIBA selgitas, et rüseluse käigus aktiveeris üks mängija kohtuniku vormi küljes oleva seadme ja see käivitas mängukella.

FIBA lubas, et jätkab tõsiselt kohtunike tegevuse jälgimist, kuid ei luba õigusemõistjate solvamist enne mängu, mängu ajal ega ka pärast mängu.

Kohtunike teema on aktuaalne olnud terve EM-finaalturniiri vältel. Pole saladus, et rahvusvaheline alaliit (FIBA) ja Euroliiga on olnud juba pikalt tülis. Selle tulemusena ei mõista FIBA-võistlustel õigust Euroopa tugevaima klubisarja kohtunikud. Väga paljud mängijad aga just sealt liigast või NBAst tulevadki.

Põhiliseks probleemiks peetakse, et arbiitrid, kes saavad klubitasandil parimal juhul Meistrite liiga tasemel matše, ei pea Euroliiga ja NBA tempoga sammu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles