Novosjolovi võidetud kuldmõõk tõotab olümpiakulda

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Novosjolov.
Nikolai Novosjolov. Foto: Andres Haabu

Nikolai Novosjolov alistas Tallinna Mõõgal kõik konkurendid, kindlustas lõplikult olümpiapileti ning võis elus teist korda kodupubliku ees käed taeva poole tõsta. Kui uskuda Tallinna Mõõga legendi, võib ta sama teha augusti esimesel õhtul Londonis olümpiafinaalis.


Nimelt on viimastel kordadel Tallinna Mõõga võitjat saatnud edu ka sama aasta suurvõistlusel. Eesti koondise esinumbril on seega võimalus korrata valitseva olümpiavõitja Matteo Tagliaroli saavutust, kes võidutses Tallinna Mõõgal 2008. aastal. Madalamat eesmärki ei tunnista ka Novosjolov ise. «Minu eluunistuseks on võita olümpiamängudelt kuldmedal ning selliste lootustega sõidangi Londonisse,» kommenteeris võitja pärast finaali Tallinna TV-le.

Finaalis sai Novosjolov 15:12 jagu prantslasest Gauthier Grumier’st, kelle oli alistanud ka tunamullu MM-finaalis. «Tegu on tähtsa võiduga kogu Eestile,» ei hoidnud vehklemiskoondise peatreener Kaido Kaaberma emotsioone tagasi. «See oli väga küps võistlus. Otsustavad viimased torked tegi Nikolai väga kindlalt ja targalt, kogemuste pealt.»

Mängis publiku närvidel

Praegu maailma kuues mees Novosjolov sammus Tallinna Mõõga võiduni moel, mis hoidis publiku närve mitut puhku pillikeelena pingul. Kui esimene vastane Ido Ajzenstadt alistus kindlalt, siis kassi-hiire mänguks kujunenud duell ukrainlase Maksim Hvorostiga läks lisaajale. Kui sellest oli kulunud vaid seitse sekundit, võis aga Novosjolov kuuldavale lasta rõõmuröögatuse – 13:12.

Järgmine matš ülikogenud itaallase Alfredo Rotaga kulges sama rada – kui kohtumise lõpuni jäi poolteist minutit, sattus Novosjolov 6:8 kaotusseisu, kuid sai pool minutit enne lõppu viigi kätte. Seekord jõudis lisaaega tiksuda 20 sekundi võrra, kui Novosjolov Rota rünnakule vastas ja 10:9 võidutorke tegi. Itaallane protestis veel pikalt, kuid ka videokordus kinnitas eestlase pääsu veerandfinaali.

Seal vastaseks tulnud Venezuela mehe Silvio Fernandezi vastu pööras Novosjolov esialgse kaotusseisu jäämise eduks ning võitis lõpuks 15:13. Poolfinaal valitseva maailmameistri Paolo Pizzoga oli aga taas närvide mäng. Üliaktiivse stiiliga Pizzo surus pidevalt, kuid Novosjolov suutis topelttorgetega seisu lõpuni tasakaalus hoida. Seisult 14:14 torkas aga jälle otsustavalt eestlane ning jõudis teist korda koduse MK-etapi finaali.

Finaal Grumier’ vastu kujunes avaringi järel Novosjolovi kõige kindlamaks võiduks. Novosjolov hoidis algusest peale eduseisu ja pääses ette juba 13:8. Siis prantslane ärkas, jõudis kahe punkti kaugusele, kuid topelttorge tegi lõppseisuks 15:12. Novosjolov sai kolme aasta jooksul teist korda poodiumi kõrgeimal astmel pea kohale tõsta traditsioonilise kuldse mõõga.

Kui olümpiapilet oli Novosjolovil sisuliselt käes juba enne Tallinna võistlust, siis nüüd ei suuda teda maailma edetabeli 12 parema seast enam miski lükata ja pääs Londonisse on kindel. Viimasel MK-etapil Pariisis on võimalik parandada veel reitingut, mis annaks olümpia alustuseks potentsiaalselt nõrgema vastase.

Teiste Eesti epeemeeste ees tõusis tee tänavusele olümpiale sisuliselt püsti juba sel hetkel, kui sai selgeks, et meeste epee meeskonnavõistlus jääb Londoni vehklemisprogrammist sedapuhku välja.

Kaaberma hinnangul käib esinumber Novos­jolovi jälgedes Sten Priinits, teised tegelevad alaga pigem asjaarmastaja tasemel. Kui enne pühapäevast võistkonnavõistlust avaldas Kaaberma lootust, et meeskond, kus lisaks kahele eelmainitule kuuluvad veel Marno Allika ja Aivar Liimets, võiks ideaalis jõuda kaheksa parema hulka, siis selle lootuse kustutas loos, mis tõi teises ringis vastaseks maailma edetabeli teise meeskonna Lõuna-Korea.

Avaringis sai tabelis 16. kohta hoidev Eesti jagu kahe koha võrra tagapool olevast Kõrgõzstanist 37:30, kuid korealastele tuligi kindlalt 32:45 alla vanduda. Kohamatšides kaotati kõige napimalt Saksamaale ja seejärel ka Poolale, võideti aga tšehhe ja saadi lõpuks 15. koht. Võitjaks krooniti Prantsusmaa, kes alistas finaalis Lõuna-Korea.

Väikeriigil pole kerge

Olümpiapiletit jahib sel hooajal hoopis naiste epeekoondis, kes hoiab hetkel maailma edetabelis kõrget 4. kohta. Olümpiale pääsebki neli paremat naiskonda ning lisaks iga maailmajao parim riik. Jäänud on veel kaks etappi Barcelonas ja Saint-Mauril ning Kaaberma hinnangul on olümpiakoht igati püütav. «Lahing käib, kuid kogemusi ja oskusi neil jagub, nüüd tuleb see kõik lihtsalt kahe võistlusega realiseerida.»

Kui pilk taas meeste tagalasse heita, siis rõhutab Kaaberma meie staatust väikeriigina. «Hiinlased käisid meie harjutamistingimusi vaatamas ja kiitsid, et suudame tipus olla. Neil harjutab ainuüksi Pekingis 10 000 vehklejat – meie püüame ABC vehklemissaalis oma asjadega hakkama saada,» muigab Kaaberma.

Peatreeneri poolt tulevikulootuseks hinnatud Sten Priinits on küll Novosjolovist karjääri jooksul juba rajal jagu saanud, kuid et tunamulluse MMi kullamees koduselt troonilt lükata, on vaja palju enamat. Küsimusele, millal see võiks juhtuda, on Priinitsal naeratuse saatel kiire vastus valmis: «Sõltub, millal ta lõpetab!» Kui ka Novosjolov ei oleks suutnud endale olümpia otsepääset tagada, läheks kvalifikatsiooniturniirile Eesti parimana ikkagi tema. Priinits võtab ka seda tõsiasja külma rahuga ja tunnustab kaasmaalast. «Novosjolov pole minu meelest mitte ainult Eesti parim, vaid üks maailma parimaid vehklejaid. Ta on lati väga kõrgele asetanud.»

See, et elu esimene olümpia jääb vähemalt nelja aasta kaugusele, ei kõiguta Priinitsat aga karvavõrdki. «Ma ei lase end sellest heidutada. Tunnen ka ise, et minu tase pole praegu veel see, mida vaja,» sõnab ta. Novosjolovile kandadele astumist takistab siiski üks väga tõsine probleem – nimelt pole Priinitsal vajalikul tasemel treeningpartnerit.

«No­vosjoloviga koos treenida oleks väga kasulik, aga kahjuks harjutab tema mujal,» muudab teema Priinitsa murelikuks. «Juunioride seas oli mul enda tasemel vastane olemas ja see andis tohutult juurde – tahtsin ju iga kord talle kohta kätte näidata. Aga me oleme väike riik ja eks noortega tehakse tublit tööd – rohkemat ei saagi tahta.»

MK-etapi tase püsib rahapuuduse kiuste kõrgel

Tallinna Mõõk on tänavu ainus suveolümpia alal Eestis toimuv MK-etapp. Seekord sattus võistlus erakordselt magusale ajale – tegu oli eelviimase etapiga enne seda, kui otse olümpiale pääsejate nimekiri lukku lüüakse. Viimane sõna on vehklejatel võimalik öelda kahe nädala pärast Pariisis toimuval GP-etapil.

Just seetõttu olid Tallinnas kohal kõik maailma 30 parema hulka kuuluvad vehklejad ning 85 meest maailma esisajast, samuti püstitati rekord osalevate riikide arvestuses, kui Tallinna saabus sportlasi 42 riigist.

«Laienemiseks meil enam väga ruumi pole, sest see tuleks juba kvaliteedi arvelt,» sõnas vehklemisliidu peasekretär Jüri Salm. «Niigi oleks normaalne teha alagrupid kahes, mitte kolmes ringis nagu meil. Lisaks jääb palju raha taha – alla 45 000-eurose eelarve juures oleks näiteks Rocca al Mare suurhalli rentimine liialt kulukas.

Tänavu oli meie elu selle võrra küll kergem, et mullu pidime väga kiirelt kohanema mitmete uuendustega, nagu näiteks videokorduste jaoks vajaliku tehnika hankimine, milleks olime sel aastal juba paremini valmis.»

Summad, millest jutt, jäävad mõistagi näiteks Otepää suusatamise MK-etapi eelarvele mitu korda alla. Samuti rõhutab Salm, et ülejäänud MK-etappide korraldajad on suurriigid, kellel on palju taustajõude.

«Meie peame võtma kokku kõik inimesed, kes vähegi mingil moel aidata suudavad. Püüame muuta võistlust atraktiivsemaks. Eelmisel aastal kasutasime juhtmete asemel wireless-tehnoloogiat, kuid sellel napib töökindlust. Arenguruumi mõistagi on ja püüame ajaga kaasas käia, kuid selleks oleks vaja raha.»

TABLOO

Finaal:

Nikolai Novosjolov – Gauthier Grumier 15:12

Novosjolovi tee võiduni:

• Ido Ajzenstadt (ISR)     15:8

• Maksim Hvorost (UKR)     13:12

• Alfredo Rota (ITA)     10:9

• Silvio Fernandez (VEN)     15:14

• Paolo Pizzo (ITA)     15:14

• Gauthier Grumier (FRA)     15:12

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles