Venemaaga kohtumist planeeriva jalgpallikoondise kohale kerkis sanktsioonikirves (1)

Toimetas Ville Arike
Copy
Bosnia jalgpallurid tänavu juunis pärast Rahvuste liigas saadud 3:2 võitu Soome üle.
Bosnia jalgpallurid tänavu juunis pärast Rahvuste liigas saadud 3:2 võitu Soome üle. Foto: Armin Durgut/AP Photo/Scanpix

Mõne päeva eest teatas Bosnia ja Hertsegoviina jalgpalliliit, et nende meeste koondis peab novembris Venemaal sõprusmängu sealse koondisega. Kui esialgu näis, et Euroopa jalgpalliliidul (UEFA) pole ses asjas midagi kaasa rääkida, siis päris nii ei ole.

UEFA küll teatas, et sõprusmängud ei kuulu nende jurisdiktsiooni alla, kuid Vana Maailma vuti katusorganisatsioonil on sanktsioonidega võimalik lajatada hiljem. Nimelt saab UEFA enda egiidi all peetavatel võistlustel kasutada Euroopa Liidu vastu võetud poliitilisi otsuseid, mis ei pea puudutama ainult sporti. Bosnia portaali Avaza teatel karistaks UEFA sealset alaliitu juhul, kui too otsustaks ikkagi Venemaaga mängu pidada.

Sanktsioonid mõjutaksid nii koondiste kui ka klubide järgnevatel UEFA võistlustel osalemist, samuti rahalist poolt, sisuliselt kõigist UEFA toetusprogrammidest väljajätmist, rääkis Avazale UEFA-le lähedal seisev allikas. Seega on UEFA-l varrukast võtta terve pakett mõjutusvahendeid, kui mõni riik otsustaks Venemaaga mängida.

Kohaliku jalgpalliliidu otsuse vastu on juba protesteerinud mitu Bosnia tippmängijat, näiteks Edin Džeko ja Miralem Pjanic. Portaali Avaza allikas lisas, et ta usub, et Bosnia ja Hertsegoviina jalgpalliliit tühistab selle mängu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles