Kas WADA legaliseerib kanepi? Kristjan Port: paar aastat tagasi oli asi mustvalge, nüüd on olukord muutunud

Karl Mihkel Eller
Copy
Spordibioloogia professor Kristjan Port usub, et ajad on muutumas, kuid kanep ei kao WADA keelatud ainete nimekirjast väga kiirelt.
Spordibioloogia professor Kristjan Port usub, et ajad on muutumas, kuid kanep ei kao WADA keelatud ainete nimekirjast väga kiirelt. Foto: Konstantin Sednev

Kui mõni aeg tagasi tekkis võimalus, et maailma antidopingu agentuur (WADA) kaotab kanepi järgmisel aastal keelatud ainete nimekirjast, siis viimaste arengute taustal tundub, et seda siiski ei juhtu. Spordibioloogia professor Kristjan Port arvab, et kõiki osapooli rahuldavat lahendust polegi, kuid spordiüldsus ja ühiskond üldiselt on viimaste aastate jooksul muutunud kanepi osas tolerantsemaks.

WADA langetab lõpliku otsuse kanepi kohta sel kuul toimuval koosolekul. Praeguse seisuga määratakse positiivse kanepiproovi andnud sportlasele kuni kolmekuuline võistluskeeld. Kanepi n-ö legaliseerimine tõusis päevakorda, kui sprinter Sha'Carri Richardson andis mullu USA kergejõustiku katsevõistlustel Tokyo olümpiamängudeks positiivse dopinguproovi, mis viitas kanepi tarvitamisele.

Sprinter kasutas kanepit ärevuse maandamiseks

Sha'Carri Richardson tänavu 8. septembril Teemantliiga finaaletapil.
Sha'Carri Richardson tänavu 8. septembril Teemantliiga finaaletapil. Foto: Tobias Lackner/IMAGO/Beautiful Sports/Scanpix

Eelmise aasta juunis Oregonis toimunud USA kergejõustiku katsevõistlustel Tokyo olümpiamängudeks võitis Sha'Carri Richardson 100 meetri sprindi 10,86ga. 21-aastase ameeriklanna uriiniproovist leiti kanepi kasutamise jälgi.

28. juunist hakkas talle kehtima ühekuuline võistluskeeld. Seega ei tohtinud ta võistelda olümpial individuaalalal, kuid teatejooksuks oli tema dopingukaristus lõppenud. Koondisesse teda siiski ei kutsutud. USA naiskond võitis 4x100 m teatejooksus Jamaica järel hõbeda.

Richardson põhjendas, et oli kasutanud marihuaanat ärevuse maandamiseks, sest hiljuti oli surnud üks perekonnaliige. Pärast eelmisel suvel toimunud katsevõistlusi on tema tulemused olnud hüplikud. USAs toimunud MMile ta ei kvalifitseerunud, eelmisel nädalal Zürichis toimunud Teemantliiga finaaletapil sai ta 100 m sprindis 11,13ga seitsmenda koha.

Richardsoni skandaal algatas USAs arutelu, millest võtsid osa tuntud sporditegelased, aga ka Valge Maja kõneisik. Fännid tõid välja, et Oregonis, kus toimus USA kergejõustikukoondise olümpia katsevõistlus, on kanep legaliseeritud. WADA reeglistik on aga kohalikest seadustest üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles