Ülisuure eduseisu maha mänginud Poola lõhkas EMil üllatuspommi

Karl-Joosep Küngas
Copy
Kolmanda korvpallurina EM-finaalturniiril kolmikduubli kirja saanud Mateusz Ponitka aitas Poolal murda valitseva meistri Sloveenia vastupanu.
Kolmanda korvpallurina EM-finaalturniiril kolmikduubli kirja saanud Mateusz Ponitka aitas Poolal murda valitseva meistri Sloveenia vastupanu. Foto: AP/Michael Sohn/SCANPIX

Korvpalli Euroopa meistrivõistlustel on selged kõik poolfinalistid. Viimasena jõudis sinna täieliku autsaiderina Poola, kes alistas hullumeelses mängus 90:87 valitseva meistri Sloveenia.

See stsenaarium, mis Berliinis korvpallisõpru ees ootas oli kergelt öeldes uskumatu. Kohtumisele tuli vastu selge soosikuna Sloveenia, ent kohtumise alguses polnud neid justkui platsil olemaski.

Kohtumise avaveerand kulges täiesti võrdsete meeskondade heitlusena. Poolal oli igale Sloveenia avaldusele vastus olemas ning poolakad võitsid avaveerandi 29:26.

Teisel veerandajal oli sisuliselt väljakul ainult üks meeskond. Poola meeskonnas tabasid väljakult viskeid sisuliselt kõik mehed. Samal ajal lootis Sloveenia liialt Luka Doncici peale, kelle vastu oli Poola pannud mitu kaitsemängijat korraga. Poolajapausile mindi Poola 58:39 juhtimisel, olles seejuures parimal juhul juhtimas 23 punktiga.

Puhkepausilt tulles oli olukord täiesti vastupidine. Poola, kes oli teinud avapoolajal ainult kaks pallikaotust, oli rünnakul täiesti krambis. Sloveenial hakkasid seevastu kukkuma kaugvisked ning hoogu sattusid nii Doncic kui ka Goran Dragic. Sloveenia võitis lõpuks kolmanda veerandaja 24:6 ja viimasele veerandile mindi Poola ühepunktilises eduseisus.

Viimasel veerandil näis, et Sloveenia läheb nüüd oma teed ja korraks saavutati ka mängu parim viiepunktiline eduseisu. Ühtäkki võttis ohjad enda kätte Poola 35-aastane tagamängija A. J. Slaughter, kes viskas järjepanu mitu väga olulist korvi.

Viimasele viiele minutile läksid meeskonnad vastu 76:76 viigiseisul. Sloveenia püüdis mängu enda poolele kallutada mitmete kaugvisetega, ent need enam ei tabanud. Poola sai taas enesekindluse kätte ja enam nad tagasi ei vaadanudki. Kolm minutit enne lõppu sai viienda vea Doncic ning Sloveenia vastupanu oligi sellega murtud.

Poola küll hakkas viimasel minutil veidi väristama, ent mängu ikkagi enam käest ei antud. Lõpuks särasid tablool Poola 90:87 võidunumbrid.

Poola poolt säras EM-finaalturniiri ajaloo kolmanda kolmikduubli kirja saanud Mateusz Ponitka, kelle arvele jäi 26 punkti, 15 lauapalli ja 10 korvisöötu. Slaughter ja Michal Sokolowski toetasid enda liidrit 16 silmaga. Sloveenia kasuks tõi Vlatko Cancar 21 silma, Dragic lisas 16 silma. Vigadega välja langenud Doncici kontosse jäi 14 punkti ja 11 lauapalli.

Nüüd on EMil konkurentsis veel neli meeskonda. Poola läheb poolfinaalis vastamisi Prantsusmaaga ning teise finalisti selgitavad välja Hispaania ja Saksamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles