Sakslaste ebajumal Neuner vallutas Ruhpoldingu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magdalena Neuner rõõmustas laupäeval kodupublikut kuldse medaliga sprindis.
Magdalena Neuner rõõmustas laupäeval kodupublikut kuldse medaliga sprindis. Foto: Reuters / Scanpix

Magdalena Neuner jõuab publiku meeletu kaasaelamise saatel liidrina jälitussõidu viimasesse lasketiiru. Kui sakslanna on laskeasendi sisse võtnud, jääb staadion haudvaikseks. Kõlab lask, millele järgneb südantlõhestav ohe. Sama kordub ka teisel lasul, kuid pärast seda kostab järjest kolm kõrvulukustavat rõõmuhüüatust. 


Need kaks möödalasku läksid aga Neunerile maksma kuldmedali ja ta jõudis finišisse teisena.
16 000 pealtvaatajat mahutava puupüsti täis tribüüni ühehäälne kaasaelamine ei kehti aga üksnes Neuneri, vaid peaasjalikult iga sakslase kohta. Oma osa saavad küll teisedki sportlased, kuid kellegi puhul pole lärm nii suur kui kodupubliku ees võistlevate sakslaste ajal.

Ruhpolding on tõeline laskesuusatamise meka ja see melu ei jäta külmaks ilmselt kedagi, kes kohapeal võistlusi jälgib. «See on fantastiline, siin on kõige võimsam publik,» tunnistas Eesti koondise lätlasest peatreener Maris Cakars.

Ametlikel andmetel oli nädalavahetusel mõlemal võistluspäeval kohal 28 000 inimest, kes kõik täiel rinnal lustisid. Fänniarmee oli nii laupäeval kui pühapäeval staadionil kohal juba kolm tundi enne võistluste algust ning tuju üleval hoidmiseks võeti ette laulujorin ja tehti «laineid», seejuures perfektse ajastusega. Mida lähemale stardiaeg jõudis, seda ülevamaks läks ka inimeste meeleolu.

Enne starti tutvustati staadionil suurimaid soosikuid ja võistlustulle asuvaid sakslasi, seejuures ütles teadustaja vaid sportlase eesnime ja perekonnanime karjusid pealtvaatajad niimoodi, et see mägedest vastu kaikus.  

«Siin on suurepärane atmosfäär, ma tõesti naudin seda,» avaldas käimasolevalt MMilt kolme võistlusega täiskomplekti medaleid võitnud Neuner. «Muidugi pole kunagi lihtne kodupubliku ees võistelda, eriti kui fänne on nii palju ja neil on suured lootused, aga kuna see on minu viimane MM, otsustasin lõõgastuda ja sõite nautida.»

Käimasoleva hooaja järel tippspordist lahkuv 25-aastane Neuner on Saksamaa laskesuusatamisfännide seas ebajumala staatuses. MMi toimumispaigas ehk Chiemgau Arenal on Neunerit näha sisuliselt igal meetril – näiteks elusuuruses plakatitel, särkidel, Saksamaa lippudel, seljakottidel, mütsidel, lugematul hulgal väiksematel plakatitel ja isegi lauludes. Nii kajab võistluse eel mägede vahel diskosugemetega laul, mille refrään teatab, et Neuner on maapealne ingel.

Plakatitele on enamasti kirjutatud tänusõnad Neuneri võrdlemisi lühikese, aga seejuures äärmiselt eduka karjääri eest. Kuid leidub ka neid, kes vaid praegusele MMile keskendunud.

Neist ehk lõbusaimat on tulnud võistluse käigus ka muuta. Esmalt seisis plakatil «Mag­dalena Neuner – kuus sõitu, kuus kulda!», pärast segateatesõitu tuli aga sõnumit korrigeerida, seetõttu kriipsutati kuus maha ja kirjutati asemele viis ning lisati lõppu «pluss üks pronks».

«Fännide mentaliteet on juba selline, et kõik alla kulla on kehv tulemus,» muigas Ruhpoldingust vaid kahetunnise autosõidu kaugusel Wallgaus elav Neuner pärast jälitussõidus hõbemedali võitmist. «Aga mina olen väga rahul, et olen kolme alaga võitnud kolm medalit. Muidugi on kahju, et viimases tiirus kaks lasku mööda läksid, olin paar sekundit närvis, aga ma olen oma hõbeda üle väga õnnelik. Tahtsin saada vähemalt ühte kuldmedalit ja see on mul juba olemas, järgmiseid sõite kavatsen täiel rinnal nautida, loodetavasti võidan veel medaleid.»

Pärast sprindis kuldmedali võitmist otsustas Neuner pressikonverentsil ka veidi ajakirjanikke hurjutada. Nimelt valmistas talle pahameelt kõmulehes Bild segateatesõidu järel ilmunud artikkel, milles süüdistati Saksamaa ankrumeest Arnd Peifferit kullavõimaluste rikkumises.

Mäletatavasti pidi Peiffer viimase tiiru järel siirduma trahviringile ning see kukutas sakslased esikohalt kolmandaks.  

«Kas nüüd on küsimused läbi? Ma tahaksin veel midagi öelda,» teatas Neuner laupäevase pressikonverentsi lõppedes ootamatult mikrofoni haarates. «Bild kirjutas, et Arnd rikkus ära Lena kullavõidu. Sellist asja ei tohiks kirjutada, Arnd tegi suurepärase sõidu ja tõi meile pronksi. Järgmine kord võiks tõsisemalt mõelda, mida kirjutatakse. Ma lihtsalt pidin selle välja ütlema.»

Tabloo

Laskesuusatamise MM Ruhpoldingus

Mehed

10 km sprint: 1. Martin Fourcade (Prantsusmaa) 24.18,6 (2 möödalasku), 2. Emil Hegle Svendsen (Norra) +15,1 (2), 3. Carl Johan Bergman (Rootsi) +17,7 (0) ... 58. Roland Lessing +2.31,8 (3), 59. Kauri Kõiv +2.33,6 (1), 69. Indrek Tobreluts +2.57,0 (4), 74. Daniil Steptšenko +3.04,0 (1).

12,5 km jälitussõit: 1. Martin Fourcade (Prantsusmaa) 33.39,4 (4 möödalasku), 2. Carl Johan Bergman (Rootsi) +5,2 (2), 3. Anton Šipulin (Venemaa) +22,1 (1) ... 39. Roland Lessing +2.59,1 (0), 56. Kauri Kõiv +6.22,1 (7).

Naised

7,5 km sprint: 1. Magdalena Neuner (Saksamaa) 21.07,0 (0 möödalasku), 2. Darja Domratšjova (Valgevene) +15,2 (0), 3. Vita Semerenko (Ukraina) +37,6 (0) ... 43. Kadri Lehtla +2.56,8 (3), 44. Darja Jurlova +2.58,5 (0), 82. Grete Gaim +4.33,5 (2), 88. Kristel Viigipuu +4.51,4 (4).

10 km jälitussõit: 1. Darja Domratšjova (Valgevene) 29.39,6 (2 möödalasku), 2. Magdalena Neuner (Saksamaa) +25,1 (3), 3. Olga Viluhhina (Venemaa) +1.15,4 (1) ... 53. Kadri Lehtla +7.19,3 (7), Darja Jurlova kaotas liidrile ringiga ja pidi katkestama.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles