VIDEO Viiekordne maailmameister andis protesti nimel meelega loobumisvõidu

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Magnus Carlsen.
Magnus Carlsen. Foto: ARUN SANKAR

Viiekordne male maailmameister Magnus Carlsen šokeeris Champions Touri seitsmendal osavõistlusel maleüldsust, kui andis ameeriklasele Hans Niemannile pärast esimest käiku loobumisvõidu.

«Magnus Carlsen andis just loobumisvõidu. Ta tõusis püsti ja lahkus. Ta lülitas isegi oma kaamera välja, see on kõik, mida me hetkel teame. Üritame olukorras selgust luua,» oli veebimatši kommenteerinud Tanja Schdev segaduses.

Nagu hiljem selgus, üritas norralane nõnda tähelepanu juhtida kahe nädala tagusele St. Louis'e turniirile, kus Niemann tegi Carlseni arvates tema vastu sohki. 19-aastane ameeriklane on seda kategooriliselt eitanud, ent samas möönnud, et teismelisena on ta internetiturniiridel tõesti pettuse abi kasutanud.

Kuigi Niemanni sohitegemist pole tõestatud, on näiteks maailma suurim maleplatvorm chess.com ameeriklasele juba kasutamiskeelu pannud.

Kuigi pettuse küsimus on aktuaalne, häirib maleüldsust vaat et rohkemgi Carlseni käitumine. «Pole ühtegi spordiala, kus oleks normaalne meelega kaotada. Kui ta ei taha mängida, ei saa ta ka turniiril osaleda,» sõnas näiteks NRK maleekspert Torstein Bae.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles