Rallisõitjad on mures: WRC kalendrist kaob liiga palju legendaarseid etappe (1)

Karl Mihkel Eller
Copy
Elfyn Evans 2022. aastal Monte Carlo rallil. Traditsioonilist hooaja avaetappi MM-kalendrist välja kukkumine ei ohusta.
Elfyn Evans 2022. aastal Monte Carlo rallil. Traditsioonilist hooaja avaetappi MM-kalendrist välja kukkumine ei ohusta. Foto: Jaanus Ree/Zumapress.com/Scanpix

WRC-sarja promootor ja Rahvusvaheline autoliit (FIA) peavad praegu läbirääkimisi 2023. aasta MM-kalendri osas. Sarnaselt F1-sarjaga proovitakse WRCsse tuua nn eksootilisi riike, kus MM-etappi pole varem korraldatud. See aga tähendab, et mõni Euroopas toimuv legendaarne ralli peab selleks oma koha loovutama.

Üha enam tundub, et oktoobri lõpus Kataloonias toimuv hooaja eelviimane etapp jääb viimaseks korraks, kui MM-karussell tiirutab Hispaanias. Vähemalt lähitulevikus sinna ilmselt ei naasta.

Kataloonia pole MM-sarja kuulunud ka kahel eelmisel aastal, kuid siis on takistuseks olnud koroonapandeemia. Toyota sõitja Elfyn Evans kurtis muret, et kalendrist võivad kaduda mitmed populaarsed võistlused.

«Viimastel aastatel on kalendris palju muutusi olnud. Ilmselt mõistame piiranguid, mille põhjustas aastatel 2020 ja 2021 koroona. Promootor ja FIA tegid sarja elushoidmisel head tööd, kuid ma arvan, et peame mõne klassikalise ralli osas ettevaatlikud olema. Mõni neist on jäänud mõne eksootilise etapi pärast kalendrist välja,» ütles Evans DirtFishile.

Waleslase arvates tunduks õige minna kohtadesse, kus ralli läheb rahvale peale. «Näiteks Ieperi ralli Belgias. See ei ole võib-olla koht, kus me kõik karjuksime, et seal on parimad kiiruskatsed või midagi sellist, aga meid tahetakse seal väga näha. Me ei saa seda ignoreerida,» põhjendas Evans.

Ta mõistab, et sarja toimimiseks on vaja ka rallisid, mis toovad raha sisse ning on hästi finantseeritud, kuid selle valguses ei tohi unustada klassikalisi rallisid. «Kohad, kus rallit soovitakse, sellised kohad, nagu Argentina, peaksid olema MM-sarjas,» oli ta kindel.

Evans on varem hurjutanud ka Suurbritannia autospordi juhte, kes ei võidelnud tema arvates piisavalt Walesi ralli eest. Viimati sõideti Suurbritannias MM-etapp 2019. aastal.

«Nii paljud inimesed on mulle öelnud, et tundub õige alustada aastat Monte Carlos, kuid kuna hooaeg ei lõppes Walesis, siis see tundub vale. Ma mõistan neid täielikult,» ütles Evans, lisades, et ootab põnevusega ka Jaapani rallit, mis on sel aastal MM-sarja viimane etapp. Ühtlasi on see Toyota ehk Evansi võistkonna koduetapp.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles