Alpides kadunud endine laskesuusatäht leiti üles: päästjad ütlesid, et olen imenaine

Karl Mihkel Eller
Copy
Gabriela Soukalova.
Gabriela Soukalova. Foto: Robert Michael/AFP/Scanpix

Endine Tšehhi laskesuusataja Gabriela Soukalová eksis Alpides rattaga sõites ära ning tema otsimiseks algatati päästeoperatsioon. Kolme aasta eest tippspordist taandunud Soukalová veetis külma öö lageda taeva all, kuid päästjad jõudsid temani hommikul.

Soukalová viibis sel nädalal perega Põhja-Itaalias puhkamas ning otsustas kolmapäeval minna üksinda jalgrattaga Alpidesse sõitma. Pärast mitu tundi sõitmist jõudis ta ühe mägiteeni, mis oli kokku kukkunud.

«Katkise koha ületamine koos rattaga nõudis kõva pingutust. Pärast otsustasin tagasi pöörduda, kuid olin juba väsinud ja ei leidnud õiget teed,» selgitas Soukalová Prima Newsile.

Peagi jõudis ta kohani, mis polnud enam jalgrattaga läbitav. Ta jättis ratta maha, jätkas teekonda, kuid jõudis taas tupikuni. Pidev GPSi kasutamine oli söönud telefoniakut ning viimases hädas tegi ta kõne hädaabisse.

Ta suutis edastada oma ligikaudse asukoha, kuid seejärel sai aku otsa ning päästjatel polnud teda võimalik positsioneerida. Koheselt algatati operatsioon, kuhu olid kaastatud mitmed üksused ja helikopter.

Öösel langes temperatuur miinus kaheksa kraadinid ning Soukalová nägi vaeva, et sooja saada. Naise sõnul kartis ta enim, et teda võib rünnata karu. Seepärast proovis ta ronida kaljunuki otsa. Päästjad jõudsid temani hommikul.

«Kui näitasin neile rada, mida mööda ma üles ronisin, siis päästjad ütlesid, et olen imenaine. Nad ei uskunud, et keegi oleks suutnud sealt üles ronida,» rääkis Soukalová.

Kergeid marrastusi saanud Soukalová viidi haiglasse, kus ta kohtus taas oma perega. «Kui nad mind kallistasid oli see ilmselt minu elu üks ilusamaid hetki,» lisas naine.

Soukalová võitis laskesuusatajana kaks MM-kulda, 2015. aastal Tšehhi koondisega segateates ja kaks aastat hiljem individuaalselt sprindis. Olümpiamängudelt on tal ette näidata kaks hõbedat, mõlemad 2014. aasta Sotši mängudelt.

Karjääri viimastel aastatel kandis ta perekonnanime Koukalova, sest abiellus tšehhi Petr Koukaliga. 2021. aastal tuli aga avalikuks, et ta võtab tagasi neiupõlvenime, sest lahutas abielu. Koos uue elukaaslase Miloš Kadeřábekiga on tal üks laps.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles