Viis kuud, neli vähidiagnoosi: järjekordne Bundesliga mees pidi noa all käima

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Jean-Paul Boëtius Berliini Hertha treeningul.
Jean-Paul Boëtius Berliini Hertha treeningul. Foto: IMAGO/Nordphoto

Alates aprilli lõpust on neli jalgpalli Saksamaa kõrgliiga ehk Bundesliga mängijat teatanud, et neil avastati munandivähk.

Sel nädalal avaldas uudise Berliini Hertha ääreründaja Jean-Paul Boëtius. 28-aastane hollandlane sai diagnoosi kolmapäeval ning juba reedel käis ta Saksamaal operatsioonil. Praegu pole teada, millal võiks Boëtius palliplatsile naasta.

Bundesliga meestest on viimaste kuude jooksul munandivähk avastatud ka Berliini Unioni kaitsjal Timo Baumgartlil, Hertha poolkaitsjal Marco Richteril ja Dortmundi Borussia ründajal Sébastien Halleril. Kui Baumgartl ja Richter on jalgpallimurul tagasi, siis Haller loodab karjääri jätkata uuel aastal.

Tartu Ülikooli Kliinikumi sõnul munandivähk on harvaesinev kasvaja, moodustades meeste pahaloomulistest kasvajatest kõigest ühe protsendi. Samas on just see kasvaja kõige levinum noorte, 20–35 aastaste meeste hulgas.

Munandivähi õigeaegne avastamine sõltub kasvaja esmaste haigusnähtude tundmisest ja kohesest arstile pöördumisest kasvajale viitavate haigusnähtude esinemisel.

Munandivähi, nagu ka kõigi teiste pahaloomuliste kasvajate ravitulemused, on seda paremad, mida varem kasvaja avastatakse ning ravi alustatakse. Seetõttu on eriti oluline, et haiget satuksid onkoloogi juurde võimalikult varakult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles