VIDEO ⟩ Iluuisutäht Valijeva pühendas uue vabakava Pekingi dopinguskandaalile

Postimees Sport
Copy
Kamila Valijeva vabakava lõpp-poos.
Kamila Valijeva vabakava lõpp-poos. Foto: Kuvatõmmis videost

Maailma üks paremaid naisiluuisutajaid Kamila Valijeva pühendas oma uue vabakava tänavusel Pekingi olümpial lahvatanud dopinguskandaalile.

Valijeva kuulus Pekingi olümpial kuldmedali võitnud Venemaa olümpiakomitee sportlaste koondisse võistkonnavõistluses, kuid vahetult pärast võistlust tuli avalikuks, et venelanna detsembris antud dopinguproov osutus positiivseks.

Seejärel puhkes suur skandaal ning kuna esimese hooga määrati talle ajutine võistluskeeld, oli vahepeal õhus variant, et venelannal tulebki olümpia lihtsalt pooleli jätta.

Kiirkorras kogunenud spordikohtu (CAS) komisjon leidis aga, et juriidilist alust Valijevale – ta oli oma vanuse tõttu (Pekingis oli ta 15-aastane, nüüd aga on 16-aastane) nn kaitstud sportlane – ajutise võistluskeelu määramiseks pole ning venelanna sai üksiksõidus ikkagi jääle tulla.

Kuigi lühikava tal õnnestus, siis vabakavas eksis neiu juba korduvalt. Oma etteaste eest teenis ta kõigest 141,93 punkti (tippmark 185,29) ning kokkuvõttes jäi ta esimesena pjedestaalilt välja.

CASi vastav komisjon rõhutas oma otsuses, et nemad hindasid ainult ajutise võistluskeelu küsimust ning ülejäänud küsimused ootavad jätkuvalt vastuseid. Millal saabub Valijeva osas lõplik otsus, pole praegu teada, kuid Venemaa meedia raporteeris sel nädalal, et väidetavalt leidis nende antidopinguagentuur (RUSADA) tõendeid tahtlikust dopingu kasutamisest. RUSADA ei kinnitanud seda väidet ega lükanud ka ümber.

Sel nädalavahetusel võistlesid Venemaa parimad iluuisutajad Moskvas koondise testvõistlusel, kus maailmarekordinaine Valijeva esitles oma uut vabakava.

Ta uisutas 1998. aastal linastunud USA filmis «The Truman Show» olnud laulu «Truman Sleeps» järgi ning küllap polnud see juhuslik valik: Jim Carrey kehastatud filmi peategelane osales endale teadmata tõsielusaates, kus raporteeriti tema igat käiku ja emotsiooni. Ehkki Valijeva oli ennegi kuulus, tõusis ta Pekingis juhtunu tõttu mitu korda suuremasse rambivalgusse ning temast räägiti kogu maailmas.

Kindlasti polnud juhuslik aga viis, kuidas Valijeva vabakava lõpetas. Ta kattis oma näo sisuliselt samamoodi nagu Pekingi olümpial ajakirjanike eest mööda minnes.

Video vabakavast:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles