Putini lähikondlast eelistanud poksijaid ähvardab olümpialt väljajäämine

Karl Mihkel Eller
Copy
Vladimir Putin (vasakul) ja Rahvusvahelise poksiliidu (AIBA) president Umar Kremljov 10. septembril poksikeskuse avamisel Lužniki spordikompleksis.
Vladimir Putin (vasakul) ja Rahvusvahelise poksiliidu (AIBA) president Umar Kremljov 10. septembril poksikeskuse avamisel Lužniki spordikompleksis. Foto: Gavriil Grigorov/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline poksiliit (AIBA) otsustas pühapäeval Armeenias korraldatud kongressil, et ametis jätkab istuv president, venelane Umar Kremljov. Vladimir Putini lähikondlase eelistamine võib amatöörpoksile lüüa hingekella, sest alates 2028. aasta Los Angelese mängudest ähvardab neid olümpialt eemalejäämine.

Suhted AIBA ja Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) vahel on olnud pikka aega kehvad. ROK on nõudnud, et AIBA täidaks nende ettekirjutusi, mis hõlmavad muutusi poksiliidu juhtimises, finantsläbipaistvuses ja kohtunikutöös.

«See on poksile üldiselt katastroof,» ütles Rootsi poksiliidu president Per-Axel Sjöholm Rootsi rahvusringhäälingule. Tema sõnul on AIBA täiesti ebademokraatlik organisatsioon, mille juhtimine on olnud haletsusväärne. «See tähendab, et poks kaob 2028. aasta olümpiamängudelt,» lisas rootslane.

Olümpiaprogrammist väljalöömine tähendaks mitmes riigis amatöörpoksi surma, sest nii jäädaks ilma riiklikust toetusest. Ka Briti ajaleht The Guardian kirjutab, et Kremljovi tagasivalimine tähendab eeldatavasti seda, et Los Angelese olümpial poksi ei näe.

Lisaks pidas Kremljov Armeenias toimunud valimistulemuste avaldamise järel kõne, mida võib tõlgendada soovina olümpiamängudest ja ROKist lahku lüüa. «Me ei peaks rääkima olümpia poksist, vaid AIBA poksist,» vahendas Kremljovi sõnu The Guardian.

Septembri alguses seisis Kremljov kõrvuti Vladimir Putiniga Moskvas poksihalli avamisel. Kremljov avaldas sündmusest video ja fotod Putiniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles