Suusajuht rahustas, et venelased ei pääse MK-sarja veel nii pea (1)

Karl Mihkel Eller
Copy
Aleksandr Bolšunov on viimastel hooaegadel olnud Venemaa edukaim murdmaasuusataja.
Aleksandr Bolšunov on viimastel hooaegadel olnud Venemaa edukaim murdmaasuusataja. Foto: Antti Yrjonen/Lehtikuva/AP/Scanpix

Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) juhatusse kuuluv soomlane Martti Uusitalo kinnitas Soome meediale, et FISi peasekretäri Michel Vioni sõnu tõlgendati valesti ning tegelikult ei ole FISil mingit plaani Venemaa ja Valgevene sportlasi MK-sarjas rajale lubada.

Vion teatas eelmisel nädalal, et Venemaa ja Valgevene sportlasi plaanitakse võistluskarussellile tagasi lasta ning see juhtub varem või hiljem. Eriti halb oli sõnumi levima hakkamise aeg, sest just samal päeval teatas Venemaa president Vladimir Putin osalisest mobilisatsioonist.

Saksa ajalehe Bild andmetel oli Vion öelnud, et kavatseb järgida Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) soovitusi. Uusitalo ütles Ilta-Sanomatele, et Vioni sõnu on valesti mõistetud.

«Tema ütlusi on selgelt valesti tõlgendatud. Sellist plaani (et Vene ja Valgevene võistlejad MK-sarja tagasi lubada – toim) pole. Samuti pole olnud sellel teemal arutelusid.

Oma kõnes viitas Michel ROKi presidendi Thomas Bachi avaldusele. Nenditi, et mingil ajal peab spordimaailm valmistuma selleks, et venelased hakkavad taas rahvusvahelisele areenile pääsema. Praegu see nii ei ole,» vahendas Uusitalo sõnu Ilta-Sanomat.

Ta lisas, et venelaste tagasitulek nõuaks vähemalt vaenutegevuse lõpetamist Ukrainas. «Kui õige aeg on käes, võib sport olla esimene sillaehitaja. Kuid see aeg ei ole praegu – ja keegi meie juhatusest pole seda probleemi tõstatanud,» kinnitas Uusitalo.

Vion andis kolleegile mõista, et ajakirjanikud ei andnud tema juttu õigesti edasi. «Võib-olla oli reporter midagi valesti tõlgendanud, võib-olla pani Michel mingil määral valele asjale rõhku. Ta tahtis viidata ainult ROKile ja Bachile. Ta ütles meile, et see oli tema viga,» rääkis Uusitalo.

Uusitalo rõhutas, et FISi kevadel tehtud otsus Venemaa ja Valgevene sportlaste osalemiskeelule kehtib ning see olukord ei muutu. «Kui mingi selline ettepanek esitataks, oleks minu ja teiste Põhjamaade seisukoht üsna selge. Usun, et sama oleks ka teiste riikidega. Ja nii polegi sellist ettepanekut tehtud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles