Järelvaadatav ⟩ Selver/TalTech alistas hooaja avamängus tiitlikaitsja Tartu Bigbanki

Sport
Copy

Täna avati meeste Balti liiga, kui Tartus toimunud avamängus võõrustas tiitlikaitsja Tartu Bigbank Selver/TalTechi. Kui hooaja eel meeskondade koosseise vaadates võis eeldada, et liiga tuleb üsna tasavägine, siis vähemalt avakohtumine seda ka kinnitas, sest kohe nägid võrkpallisõbrad viit geimi. Lõpuks jäi 3:2 (25:18, 26:24, 18:15, 13:25, 15:11) peale Selver/TalTech.

Andres Toobali juhendatav Selver/TalTech võitis avageimi tasavägise alguse järel üsna veenvalt 25:18. Teises geimis läks hoogu Tartu tempomees Mart Naaber, särades nii blokis kui rünnakul, peatreener Alar Rikberg vahetas ka sidemängijat ja Markkus Keele asemel sekkus selles vaatuses Ronald Järv. Geimi lõpus oli tartlastel kasutada ka kaks geimpalli, ent lõpuks jäi siiski 26:24 peale pealinna klubi. Kolmandas vaatuses liikus Bigbankil Timo Lõhmus nurgaründaja kohalt Matej Šmidli asemele diagonaali, sest tema koostöö Keelega ei sujunud. Kolmanda vaatuse võitis üsna kindlalt Tartu – 25:18. Neljandas geimis läks Tartu Naabri serviässast ette 7:2, kasvatas õige pea edu juba 17:9-le ja domineeris geimi lõpuni, tulemuseks 25:13.

Otsustav viies geim kulges Selver/TalTechi dikteerimisel, kes haaras 7:5 edu ning Rikberg saatis taas Keele asemel platsile Järve. Jan Markus Üpruse äss suurendas seejärel vahe 8:5-le ning sellest Tartu ei toibunud, Üprus lõpetas geimi 15:11 Tallinna klubi kasuks ja mäng seega 3:2 Selve/TalTechile.

Võitjate resultatiivseimaks kerkis täna 22 punktiga (+9) Oliver Orav, 13 punkti (+1) lisas Üprus ja 10 (+3) Marx Aru. Selver/TalTechi vastuvõtt oli 51%, rünnak 42%, blokist saadi 8 punkti ja servil löödi 3 ässa (eksiti 22 pallingul).

Bigbanki edukaimaks tõusis 22 punktiga (+21) Mart Naaber, 19 punkti (+9) lisas Timo Lõhmus ja 9 (+2) Matej Šmidl. Tartu meeskonna vastuvõtt oli 65%, rünnakuid lahendati 35-protsendiliselt, blokiga teeniti koguni 19 punkti (neist 11 läks Naabri arvele) ja servil löödi 2 ässa ja tehti 12 viga.

Pühapäeval kell 17.00 kohtuvad Võrus hooaja esimeses telemängus (Duo 5 kanalil) üle pika aja taas kõrgemal tasemel kaasa tegev Barrus Võru VK ja Pärnu VK.

Enne mängu:

Tiitlikaitsja Bigbanki peatreener Alar Rikberg ütles avamängu eel, et ootusärevust on palju. «Kontrollmängudes oli hea, et saime erinevate Soome tiimidega mängida ja need näitasid, et Soome liiga tase on ikkagi kraadi võrra kangem ja neid võita on raske. Vahetasin palju, tahtsin erinevaid asetusi katsetada ja anda kõigile võimalust. Oli asju, mis logisesid ja mäng kõikus üles-alla, aga see on loomulik. Stabiilsust on juurde vaja, kuid see on hooaja alguses normaalne. Kaks asja, mis meil hästi toimivad on serv ja enamjaolt olime head ka vastuvõtul. Logisev osa oli sidemängija ja ründaja koostöö ja heade pallide realiseerimine,» sõnas Rikberg esimese kohtumise eel oma meeskonna seisu kohta.

Selver/TalTechi peab Tartu juhendaja kõvaks pähkliks, mida pureda. «Usun, et tuleb väga huvitav mäng, ei julge mina küll ennustada, kas see tuleb tasavägine või väga ühekülgne ja kes võiks peale jääda. Ootusärevust on palju. Neil on kõrgetasemeline tempoosakond, korralikud liberod, suurim ootamise koht on sidemängija, et milline tema tase on ja kuidas koostöö teistega sujub. Koosseis on neil kahtlemata korralik, natuke nagu meil, kus pingilt on tuua üksikuid vahetusi ja need on noored ja vähe kogenud,» lisas peatreener.

Selver/TalTechi peatreener Andres Toobal ütleb, et kohe tugeva vastasega mängimine lisab motivatsiooni. «Kuna korralikult oleme saanud kogu meeskonnaga vähe trenni teha, siis see annab tunda. Kontrollkohtumistes soomlaste vastu olid esimesed mängud väga head ja sellest võis teatud rahulolu tekkida, et kas nii lihtsalt tulebki. Aga Võru vastu juba oli näha, et nii lihtsalt need asjad ikkagi ei käi. Meeskonnast käis viiruselaine üle ja Võru vastu olime raskustes, aga seda pigem enda asjadega,» kommenteeris Toobal esimesi mänge.

Toobal peab üheks olulisemaks teemaks sidemängija koostööd ründajatega. «Oleme viimase nädalaga proovinud sidemängija ja ründajate vahel koostööd leida, läheb vaikselt paremaks. Hooaja algus on alati keeruline, saime nii viimasel hetkel sidemängija paika. Tartu vastu läheme võitlema ja head esitust tegema. Kindlasti on see motiveeriv, et kohe tuleb väga tugev vastane. Nagu hooaja avaüritusel oli näha, siis keegi ei taha favoriidikoormat endale võtta, aga homme läheme kindlasti punktide järele, vähemat ei saa tahta,» ütles Toobal.

Tartu meeskonda iseloomustab ta järgmiselt: «Kõik on mängind seda liigat, paljud ka koos mänginud. Side on uus selle pundi jaks, aga Markkus Keel on osade tempodega koondises koos mänginud ja Taavet Leppikuga samuti, usun, et see pool neil väga vaevaline pole. Usun ka, et ühemehe-showsid saab sel hooajal vähem olema ja kes ühtsemalt mängib, see saavutab ka edu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles