Bach kutsus üles sõjavastaseid Venemaa sportlasi võistlema lubama, Putini suuvooder pole ikka rahul (2)

Toimetas Ville Arike
Copy
ROKi president Thomas Bach.
ROKi president Thomas Bach. Foto: JACK GUEZ/AFP/Scanpix

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach ütles Itaaliasse visiidile jõudes, et Venemaa sportlased ei alustanud sõda Ukrainas ning need, kes sõjast distantseeruvad, peaksid maailma spordiareenidele tagasi pääsema.

Bach sõitis Itaaliasse kohtuma sealse uue valitsusjuhi Giorgia Meloniga, kes kinnitas, et riik toetab igati järgmisi, 2026. aasta taliolümpiamänge Milanos ja Cortina d'Ampezzos. ROKi president andis riiki jõudes pika intervjuu ajalehele Corriere della Sera.

«Olen Venemaa teemal rääkinud kuude kaupa paljude riigijuhtide ja peaministritega. Neist keegi ei oska mulle öelda, millal sõda lõpeb. Neile, kes küsivad minult, kas Venemaa sportlased saavad osaleda järgmistel olümpiamängudel, vastan: kes olen mina, et seda teada?!» alustas Bach.

Bach märkis, et ROK võttis veebruaris, neli tundi pärast sõja algust Venemaa suhtes selge seisukoha ning edastas vastava soovituse rahvusvahelistele spordialaliitudele. Samas nentis ta: «See oli õige valik, kuid ei lahenda meie dilemmat.»

Corriere: Millist?

«Kindlasti ei alustanud sõda Venemaa sportlased. Need, kes distantseeruvad sellest režiimist, peaksid saama võistelda neutraalse lipu all. Meie eesmärk on võimaldada taas võistelda sõda mittetoetavatel Vene sportlastel. Aga see pole lihtne.»

Miks?

«Sest poliitilisel tasemel on suured erinevused. Mõne riigi valitsus on otsustanud keelduda Venemaa sportlastele viisa andmisest, isegi kui neil on lubatud võistelda. Teised keelavad kättemaksuks oma sportlastel võistelda koos venelastega. Mõnes riigis ei tunne Vene sportlased end ohutult. Meie rahumissioon takerdub ning ses konfliktiolukorras kannatavad Venemaa ja Valgevene sportlased. Ja probleem üha laieneb.»

Kuidas?

«Sport muutub üha enam ja enam poliitilise kättemaksu osaks. Iraanlased ei taha võistlustel näha ameeriklasi, palestiinlased keelduvad võistlemast Iisraeli sportlastega ja nii edasi. Maailm on konflikte täis. Ikka leidub keegi, kes võitleb kellegi vastu, ei taha toda lubada võistlema ja nõuab sanktsioone. Sportki lõheneb.»

Milline on ses kontekstis olümpiamängude tähendus?

«Olümpialiikumise missioon on aidata kaasa rahu tagamisele ning samal ajal jääda poliitiliselt neutraalseks. Mängude korraldamine peab aitama inimesi ühendada, eriti keerulistel aegadel.»

Kuidas teie saate kaasa aidata?

«Peame näitama inimestele, et olümpia jääb ühendajaks, sest siin, meie maailmas on reeglid kõigile samad: penaltit lüüakse 11 meetrilt, 100 meetrit jääb alati 100 meetriks, keelatud ained on keelatud kõigile. Olümpiaküla peab olema rahukoht religioonist, seksuaalsest orientatsioonist, soost ja keelest sõltumata.»

Ehkki Bach tuli Corriere della Serale räägitud sõnumiga venelastele väga palju vastu, ei jäädud Kremlis ikka rahule. President Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov kommenteeris portaalile rbc.ru: «See on negatiivne üleskutse. Sest sporti segatakse taas poliitikaga!»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles