VIDEO ⟩ Indoneesia surmamängul lendasid korrakaitsjad, jalad ees, inimestele selga (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Kaader Indoneesia traagilisest jalgpallimängust, kus fännid politsei eest põgenevad.
Kaader Indoneesia traagilisest jalgpallimängust, kus fännid politsei eest põgenevad. Foto: Stringer

Indoneesia taastub Surabaya linnas toimunud jalgpallimatšil puhkenud kaosest, milles hukkus 130 inimest.

Surabaya Persebaya alistas kohtumises 3:2 Malangi Arema, kuid matši järel puhkes meeskondade fännide vahel kaklus, mida läks lahutama (sõjaväe)politsei.

Korrakaitsjate kasutatud meetodid olid aga kõike muud kui tsiviilsed. Esiteks kasutasid nad pisargaasi, mis on vastuolus rahvusvahelise jalgpalliliidu FIFA reeglitega, lisaks lasid mõned võimukandjad emotsioonidel endast võitu saada ning hakkasid omavolitsema (loe: inimesi peksma).

Kanjuruhani staadion päev pärast traagilisi sündmusi.
Kanjuruhani staadion päev pärast traagilisi sündmusi. Foto: JUNI KRISWANTO/AFP/Scanpix

Politsei säärase käitumise tulemusena puhkes staadionil paanika ning inimesed hakkasid sealt meeleheitlikult väljapääsu otsima. Tekkinud kaoses trambitigi üksteist surnuks. Esialgsetel andmetel hukkus rüseluses 130 inimest, 21 sai tõsisemaid ja 302 kergemaid vigastusi.

Indoneesia armee juht Andika Perkasa sõnas kohalikule meediale, et nad suhtuvad võimukandjate vägivallatsemisesse äärmise tõsidusega. «Kavatseme asja kiiremas korras uurima hakata,» vahendas Kompas sõjaväelase sõnu.

Ühismeedias ringlevad videod annavad tunnistust sellest, kuidas sõjaväelased vutifänne halastamatult peksid. Ühes klipis on näha, kuidas poolehoidjale, jalad ees, selga lennatakse.

«Need kaadrid, mis eile viraalseks läksid, näitasid selgelt, et tegemist polnud enesekaitsega. See tähendab, vähemalt minu jaoks, et tegemist on selge kuriteoga,» jätkas Andika, toonitades, et korrakaitsjad kuritarvitasid selgelt oma võimu. «Kui leidub veel videoid, mida on võimalik meile saata, siis tehke seda, sest see kõik aitab uurimisele kaasa.»

Mitu Indoneesia jalgpalliklubi on pakkunud välja kohalik vutielu seniks pausile panna, kui Kanjuruhani staadionil toimunut uuritakse.

«On parem asjad mõneks ajaks seisma panna ning muuta olukord turvalisemaks, kui mängudega ühel hetkel jätkatakse,» sõnas Bali Unitedi peatreener Stefano Cugurra Media Indonesia veergudel. «Olukord on Indoneesia jalgpalli jaoks väga halb. Selliseid asju ei tohi ealeski enam juhtuda.»

Sama meelt oli ka PSS Slemani jalgpalliklubi tegevjuht Andywardhana Putra: «Leiame, et parim lahendus oleks praegu võistluste ajutine peatamine, kuni sanktsioonide rakendumiseni. See annaks meile kõigile võimaluse olukorda hinnata ja asju parandada. Tunneme kõikide ohvrite lähedastele kaasa ja võlgneme neile selle, et olukorrast õpiksime.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles