Lessing: ma ei tahaks niimoodi lõpetada

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roland Lessing
Roland Lessing Foto: Kjell Vollan

Perekeskse inimesena oleks Eesti laskesuusakoondise raudvara Roland Lessing parema meelega kodus oma abikaasa ja tütarde juures, kuid spordimehe hing ei luba tal veel käega lüüa ja alla anda.


2009. aasta detsembris üllatas Lessing paljusid, jõudes Pokljuka MK-etapil poodiumile – jälitussõitu 16. kohalt alustanud elvalane tegutses lasketiirudes eksimatult ja sai 2. koha.

Tol hooajal jäi see aga tema viimaseks punktikohaks ja pärast ebaõnnestunud Vancouveri olümpiat kaalus Lessing tõsiselt sportlaskarjääri lõpetamist, kuid otsustas siiski jätkata. Mullu jäi Lessingu parimaks 25. koht ning hooajale hinnangut andes ei salanud ta pettumust.

«Hooaeg oli masendav. Kui veel üks selline tuleb, siis rohkem neid enam kindlasti ei tule. Sellised tulemused ei paku kellelegi midagi,» nentis ta toona.

Paraku pole olukord olnud roosilisem ka tänavu – 12 võistlusest on Lessing punktikohale jõudnud neljal, parimal juhul sai ta 29. koha. Saksamaal Ruhpoldingus peetaval MMil põrus ta sprindis lasketiirus, kuid pääses üle noatera siiski jälitussõitu, kus tabas ainsa võistlejana kõik märgid ja tõusis 19 kohta, lõpetades 39. positsioonil.

MK-sarja üldarvestuses on Lessing alles 75. kohal, mis on tema seni halvim koht. Korrektiive saab ta teha veel vaid täna 20 km tavadistantsil, sest hooaja viimasele, Siberis Hantõ-Mansiiskis peetavale MK-etapile ta ei lähe.

Vaadates aprillis 34-aastaseks saava Lessingu viimaste aastate tulemusi ja väljaütlemisi, on möödapääsmatu küsimus, mis saab edasi. «Ma ei tea,» ohkab sel hooajal veel sõjaväelaste MMil võistlev Lessing mõtlikult. «Ma ei tahaks niimoodi lõpetada, nagu sel hooajal on läinud. Samas, mitu venda Eestis laseb neli nulli järjest? Sotši olümpia pole ka enam kaugel, kuid erinevalt teistest koondislastest on minul ainukesena lapsed.»

Kui Lessingu ja tema abikaasa Elise perre sündis nüüdseks seitsmeaastane Nathalie, muutis ta oma treeningplaane, loobudes pikkadest laagritest, et saaks rohkem perega koos olla. Nüüd aga kasvab peres kaks tütart ja kodust lahkumine on muutunud veelgi raskemaks.

«Väike nunnumeeter Berit on juures,» muutub Lessing aastasest pisitütrest rääkides silmanähtavalt rõõmsamaks. «Olen väga rahul, et mul on kaks tütart, ma ei oskaks poistega midagi teha.»

Mäletatavasti sündis Berit mullu vahetult enne MMi algust – Lessing oli just lennukile astumas, kui sai kõne, et abikaasa hakkab sünnitama, mistõttu pööras ta otsa ringi ja kiirustas Tartusse.

«Eelmisel aastal pidin tema sünni pärast lennukilt maha tulema, nüüd pidin tema sünnipäeval ära lendama,» tõdeb Lessing ja jätkab uhkusega: «Kui me Skype’is räägime ja talle näiteks lehvitan, siis ta tunneb mu alati ära, ise alles sai aastaseks.»

Juba üle kahe kümnendi laskesuusatamisega tegelenud Lessing ei salga, et perest eemal olek on tema jaoks piinav, kuid lisab, et tänu abikaasale saab ta siiski rahulikult võistlustele keskenduda. «Mul on nii hea naine, et ma ei pea üldse millegi pärast muretsema. Aga raske on kodust ära tulla, lapsed on nii nunnud,» selgitab Lessing. «Nad ütlevad alati, et ära mine, aga seda suurem rõõm on koju tagasi tulla.»

«Õnneks oleme saanud päris palju koos olla,» jätkab ta. «Nad olid mul Soomes laagris kaasas ja vanema tütrega olin Itaalias koos, et natukenegi leevendada seda eemalolekut, ega naistel kellelgi ei ole kerge lastega.»

Karjääri jätkamise juures mängibki suurt rolli see, kuidas õnnestub pereelu spordiga ühendada. «Kui leiame vahendeid, et saan mõistlikult perega koos olla, siis võib seda jätkata, aga kindlasti ei tahaks ma niimoodi ära lõpetada, et peksa sain,» arutleb Lessing.

Ühe variandina tuleks kõne alla võistluskoormuse vähendamine. «Eks näis, igatahes selles olen kindel, et need pole mu viimased võistlused MK-sarja ja MMi arvestuses,» lubab ta. «Kui saan korralikult treenida, tulen välja, aga niisama tappa saama ma ei tule.»

Kuigi laskesuusatajad ei ela just luksuses, pole Lessingu sõnul jätkamiseks vaja sponsoriotsingutega tegeleda. «Mul läheb päris hästi, mul on nii head toetajad,» avaldab ta. «See on nagu natuke boonusraha, aga seda võib heal päeval MK-etappidelt ka võtta.»

«Mul on arvatavasti Eesti parim sponsor, Fortum Tartu, nad on mind 12 aastat toetanud. Võib-olla isegi alaliidul pole nii head toetajat,» lisab Lessing.

Täna on Ruhpoldingu MMil kavas meeste 20 km tavadistants, kus eestlastest lähevad peale Lessingu starti Indrek Tobreluts, Kauri Kõiv ja Priit Viks. Tiitlikaitsja on mullune MK-sarja üldvõitja Tarjei Bø, tänavu on sel distantsil edukaim olnud Ruhpoldingus juba kaks kuldmedalit võitnud prantslane Martin Fourcade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles