Eesti vabavõitlus õitseb: koondis naasis Itaaliast suure medalisaagiga

Postimees Sport
Copy
Eesti koondis Itaalias toimunud sportliku vabavõitluse EMil.
Eesti koondis Itaalias toimunud sportliku vabavõitluse EMil. Foto: Facebook/Eesti Sportliku Vabavoitluse Liit

Eesti vabavõitlejad naasid Euroopa meistrivõistlustelt ühe hõbeda ja kahe pronksiga.

Eelmisel nädalal toimusid Itaalias juunioride- ja täiskasvanute Euroopa meistristrivõistlused sportlikus vabavõitluses, kus kolm Eesti sportlast – Ksenija Grabova (-56,7 kg), Alisa Bostan (-61,2 kg) ja Kristjan Tõniste (-83,9 kg) – võitlesid ennast medalikohtadele.

Tallinna vabavõitlusklubi RAMM sportlane Tõniste sai hõbemedali kolme võidu ja ühe kaotusega. Esimeses matšis võitis Tõniste ukrainlast tehnilise nokaudiga. Veerandfinaalis edastas Tõniste belglase kohtunike otsusega, poolfinaalis õnnestus

Poola vastane alistada kolmnurk kägistusega (Triangle Choke), kuid finaalis läks võit kohtunike otsusega hispaanlasele.

«Kõik vastased olid oma stiiliga ning erineva taustaga. Saabudes ja esimestel päevadel oli enesetunne väga hea ning iga võiduga tundsin ennast üha enam enesekindlamalt. Mida aeg edasi, seda rohkem hakkasin mentaalset väsimust tundma, ei ole lihtne neli päeva järjest võistelda. Kõige raskem matš oli minu jaoks finaal, kus vastas oli pikka kasvu hispaanlane. Raskeks tegi matši just tema pikkus – pikad tugevad käed, hea liikumine ja distantsi hoidmine. Väga mitmekülgne vastane. Võistlus oli küll emotsiooniderikas, kurnav ja raske, aga see oli seda kõike väärt.

Sain palju häid matše ja hea kogemuse võrra rikkamaks. Ma poleks uskunud, et ma EMil medali võidan. Ma teadsin, et ma olen selleks võimeline, aga lihtsalt mitte veel sellel EMil, seega ületasin ma oma ootused mitmekordselt ning olen oma tulemusega väga rahul,» kommenteeris Tõniste.

Pronksmedali tõi kägistus seljast 

Tallinna VVK RAMM sportlane Ksenija Grabova saavutas ühe võidu ja ühe kaotusega pronksi.

Esimeses ja ühtlasi ka pronksmedali kindlustanud matšis oli Grabova vastamisi hispaania sportlasega. Matši teises raundis õnnestus vastane alistada seljast kägistusega (rear-naked choke).

Teises matšis oli eestlanna vastamisi prantsuse sportlasega, kuid peale kolme raundi läks võit kohtunike otsusega vastasele.

«Mõlema matši puhul oli strateegia sama – domineerida vastast maadlusega. Esimeses matšis see õnnestus, kuid teise puhul oli vastane minust edukam. Koduklubi kolimine ja võistluse kuupäevade hiline väljakuulutamine tekitasid küll valmistumises lisapinget, aga sellegipoolest olen õnnelik, et julgesime tiimiga selle väljakutse vastu võtta,» võttis Grabova võistluskogemuse kokku.

Bostan võitis medali tänu käelukule 

Tallinna spordiklubi Tokon sportlane Alisa Bostan võitis samuti ühe võidu ja ühe kaotusega pronksmedali. Esimese matši teises raundis õnnestus Bostanil alistada hispaania esindajat käelukuga (armbar). Teise matši võit läks kohtunike otsusega poolakast vastasele.

«Valmistumine oli väga intensiivne, alguses oli küll raske, aga tulemus oli hästi nähtav, mul ei ole kunagi nii head vormi olnud. Matšide eel olin natukene närviline, sest need olid minu esimesed nii suured võistlused,» kommenteeris Bostan.

«Mõlemad vastased olid pigem maadlejad, püstivõitlus oli minul nendest parem, aga minu nõrk koht oli püstimaadlus ja maas domineerimine – siiski suutsin esimese matši võita just maadluses. Arvan, et ka teine matš oli võidetav, aga vastasel oli rohkem kogemust (eelmisel aastal sai ta kulla – toim.). See oli suurepärane ja huvitav kogemus nii kõrgel tasemel võistelda. Me saime treeneriga aru, mis on minu vead ja oleme valmis nende kallal töötama. Mul on väga suur motivatsioon veel rohkem treenida ning olen kindel, et järgmisel korral on minu tulemused veelgi paremad,» lisas ta.

Peatreener kiitis hoolealuseid

Koondise ja ühtlasi VVK RAMM treeneri Vallo Hannuse sõnul oli seekordne tiitlivõistlus Eesti vabavõitluskoondisele läbi ajaloo edukaim.

«Võistlustules oli meie poolt kokku kuus sportlast. Ksenija Grabova ja Alisa Bostani tulemuseks pronksmedal ja Kristjan Tõnistelt hõbe. Seega pooled sportlased medalil. Ilja Minin ja Sergei Strinža võistlesid meeste kergkeskkaalus (-77,1kg), mis oli võistluste kõige konkurentsitihedam kaal. Esimeses matšis tuli Mininil alla vanduda Soome sportlasele, kes alistas ta triangel kägistusega (Triangle Choke). Strinžal kaks ilusat võitu ja kolmandas matšis medal sõna otseses mõttes ühe sekundi kaugusel.

Danila Gorbunovil (-56,7kg) oli tasavägine veerandfinaal, kus tuli kohtunike otsusega alla vanduda hilisemale Euroopa meistrile. Ma olen tulemusega väga rahul,» võttis Hannus koondise tulemused kokku.

«Võistlusest jäid sellel korral veel eemale Caspar Vahemets Kaitseväe kohustuste täitmise tõttu. Puudu oli ka Raigo Kutsari, kes paraneb roidevigastusest. Tasemel sportlasi on meil iga aastaga järjest rohkem. Noorte maailmameistrivõistlustelt võitsime samuti sellel aastal kolm medalit. Ala ja sportlaste areng teeb hetkel vaid rõõmu,» lisas Hannus.

Eestit esindas Euroopa meistrivõistlustel 6 -liikmeline koondis spordiklubidest: vabavõitlusklubi RAMM (Tallinn) ja spordiklubi Tokon (Tallinn). Treeneritest oli võistlusel kaasas Vallo Hannus (VVK RAMM), Herman Vesiaid (VVK RAMM), Juri Gribovski (Tokon) ja Raigo Kutsar (Tokon). Kokku osales EMil 267 sportlast 36st riigist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles