Kuidas saab reegleid rikkunud Red Bull FIA-le hambaid näidata?

Christopher Krutto
Copy
Max Verstappen võitis möödunud aastal küll tiitli, kuid nüüd on Red Bull kululimiidi ületamise tõttu jäänud pihtide vahele.
Max Verstappen võitis möödunud aastal küll tiitli, kuid nüüd on Red Bull kululimiidi ületamise tõttu jäänud pihtide vahele. Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Scanpix

Eile avaldas FIA, et Red Bull ületas 2021. aastal 145 miljoni USA dollari suurust kululimiiti. Vormelitiim jällegist sõnas, et on teinud kõik õigesti. Kuidas olukord laheneb, pole veel selge, kuid valikuid on mitmeid.

FIA sõnul oli tegu minimaalse kululimiidi rikkumisega, mis tähendab, et rikkumine oli alla viie protsendi kululimiidi suurusest. Tõsi, see võib tähendada kuni 7 miljoni dollari suurust rikkumist, aga kuulujuttude järgi see nii suur siiski ei olnud.

Red Bulli põhiargument on see, et nemad ei tunnista oma eksimust ja on kindlad, et ei rikkunud kululimiiti. Probleemi tuumik on selles, et FIA ja Red Bulli reeglite tõlgendamine erines üksteisest, kirjutab The Race

Red Bulli pressiteatest võib eeldada, et FIAga soovitakse koostööd teha. Kõige lihtsam oleks jõuda Red Bullil ja FIA-l kokkuleppele selle osas, mis reeglit täpsemalt rikuti ja milline karistus sellele järgneb. Kui aga kokkuleppet ei sõlmita, võidakse Red Bullile määrata karistus, mille tiim saaks siis edasi kaevata.

Kui Red Bull peaks minema kohtusse ja saama võidu, siis võiks edaspidi ka teised tiimid tõlgendada reegleid nii nagu nemad. Kui see peaks andma mingisuguse eelise, siis ilmselt konkurendid nii ka talitaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles