Peatreenerid iseloomustavad Lõuna-Eesti vollederbi eel põhimehi: kes on üllataja, kes vajab veel aega

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Tartu Bigbanki mängijad.
Tartu Bigbanki mängijad. Foto: SK Duo

Täna kell 19 kohtuvad Tartu Ülikooli spordihoones omavahel Tartu Bigbank ja Võru Barrus võrkpalliklubi. Balti liiga kohtumine on otsepildis nähtav ka Postimehe vahendusel.

Lõuna-Eesti klubide käes on praegu Balti liiga kaks kõrgemat kohta, Võru on 6 punktiga liidirkohal, tiitlit kaitsev Tartu 4 punktiga teine. Mõlema meeskonna peatreenerid Alar Rikberg ja Oliver Lüütsepp iseloomustasid õhtuse mängu eel oma põhimehi ja rääkisid, kuidas nad mängijatega rahul on.

Tartu Bigbank

Alar Rikbergi juhendatava Tartu meeskonna punktide eest hoolitsevad peamiselt Timo Lõhmus ja Matej Šmidl, õnnestumise korral ka tempomees Mart Naaber. Taavet Leppiku puhul mängib suuremat rolli kvaliteetne kaitsemäng, libero Rait Rikbergi kvaliteet on püsivalt tasemel. Sidemängijatest on põhirollis Markkus Keel, tagataskus on Rikbergil kasutada kogenud Ronald Järv ja tempos kogenud Kevin Soo.

Matej Šmidl, diagonaalründaja

Matejl läheb veidi aega, et saada sidedega koostöö paika. Ma pole veendunud mõnes meie mängustiili puudutavas asjas ehk et millist võrkpalli see tiim mängima hakkab, hetkel katsetame eri asju ja see puudutab diagonaali palju. Ta püüab nii trennis kui mängudel, aga mõne asjaga läheb kauem aega ja seetõttu on ta olnud ebastabiilne. Oskused on heal tasemel, isu ka olemas ja edasi tuleb mäng parema kvaliteedi peale viia. Meeskond on koostatud selliselt, et peamine punktide toomine on tema ja Timo Lõhmuse ülesanne. Neilt ootan skoorimist, teistelt sõltuvalt mängust.

Timo Lõhmus, nurgaründaja

Timo puhul on selliseid tehnilisi pisidetaile, millega me tegeleme. Parandada on omajagu. Timo puhul on ootus sarnane olukorraga, nagu oli Märt Tammearu puhul ehk et Timo peab saama üheks neist, kes tähtsatel hetkedel hakkab mänge otsustama. Seda nii psühholoogilise kui sportliku poole pealt.

Taavet Leppik, nurgaründaja

Taaveti roll on võrreldes Timoga hoopis teine, mis tähendab head vastuvõttu, kvaliteetset üldmängu ja oma heade võimaluste ärakasutamist servil ja rünnakul. Viimane kord sai ta sellega Pärnu vastu hästi hakkama, samas ebaõnnestus avamängus Selver/TalTechiga. Tema vormi viimisega läheb aega, samuti koostöö lihvimisega sidemängijaga.

Mart Naaber, temporündaja

Avamäng oli Mardil super, teine aga sisuliselt null. Seda aga mõistetavatel põhjustel – tema on üks neist, keda kõhuviirus segab. Selge see, et pärast head koondisesuve peab ta olema tempoosakonna liider igas mõttes, nii emotsionaalselt, skoorimises kui suhtumises.

Kevin Soo, temporündaja

Kevin on hea rollimängija, kellelt eeldan stabiilsust ja oma keskmise hea kvaliteedi väljamängimist igas mängus. Pea alati kindel mees – temaga läheb igal aastal alguses vormi saamisega aega, aga ta mängib oma hea taseme lõpuks alati välja.

Markkus Keel, sidemängija

Kõik aastad olen asju ajanud nii, et tiimis on kaks mängulist liidrit – üks, kes koordineerib rünnakut ehk sidemängija ja teine, kes koordineerib kaistemängu, vastuvõttu ja julgestust ehk libero. Markkus Keel sai toodud selleks, et ta kasvaks meeskonna liidriks. Seda nii mängulise kui meeste juhtimise valdkonnas. Pean veel nuputama, kuidas ja läbi kelle ja milliste kiirustega me seda mängu mängima hakkame, sest hetkel on veel selline kompamise aeg. Eks see puudutab palju ka teda.

Ronald Järv, sidemängija

Temalt eeldan, et ta tuleb ja näitab stabiilsust ja kui on häda käes, siis tuleb ja päästab. Kui mängugraafik muutub tihedaks, siis annab ta Markkusele vajalikku puhkust. Aasta-aastalt on tema väljakul olemise aeg isegi kasvanud, aga roll on suhteliselt sama. Hea kindel mees.

Rait Rikberg, libero (kapten)

Rait on üks meeskonna vaimsetest liidritest, seetõttu on ta ka kapteni rollis. Tema töö on koordineerida vastuvõttu, julgestust ja kaitsemängu. Tema kogemused ja tase on kõigile teada ja ses osas on ta kindel mängija.

Barrus Võru VK

Võru rünnakuid veavad eelkõige ameeriklane Matthew Slivinski ja Devin Põlluste. Blokis särab Sten Perillus, teine tempomees on noor Mattias Rahuoja, tagaliinis hoiab kontrolli libero Cris Karlis Lepp ja üldmänguga hoiab meeskonda ree peal kapten Rasmus Meius. Sidemängijana juhib meeskonda ameeriklane Garret Zolg.

Oliver Lüütsepp majandab hetkel kolme nurgamehega, sest diaginaalründaja Edvarts Buivids pole veel mänguvalmis.

Matthew Slivinski, nurgaründaja

Pärast esimese mängu kohmetust on Matt selgelt läinud paremaks, ka trennis, ta on vabam ja stabiilsem. Tema füüsiline võimekus on suurepärane ja olen veendunud, et temas peitub suur potentsiaal, mis tuleb kätte saada. Rünnakul võiks ta kujuneda meie liidriks.

Devin Põlluste, nurgaründaja

Esimese kahe ringi suurim üllataja. Trennis võib-olla polegi nii hea kui mängus. Ta on olnud hea rünnakul ja ka vastuvõtul pole kärisenud, vaid serv on veidi ebakindel. Kaks aastat esiliigas olnud ja nüüd profina tagasi, mul on ääretult hea meel, et ta selle otsuse tegi ja on nii hästi õnnestunud. See on ikkagi suur otsus ja ohvri toomine, tulla töölt ära ja keskenduda võrkpallile.

Rasmus Meius, nurgaründaja

Mees, kellele usaldasin kaptenirolli, sest oma noorusele vaatamata jagab mängu väga hästi. Haarab seda, mida treener nõuab, lennult ja trennis teeb vaatamata noorele eale tihti suu lahti ja kutsub vajadusel meeskonda korrale. Oskab treeneri nõudmisi ka teistele edasi anda. Tema tugevus on üldmäng ja vastuvõtu kindlustamine, rünnakul on tema poolt tulev meile boonus.

Garrett Zolg, sidemängija

Kui treeningkoormused suured olid, oli tema mäng kõikuv ja olin seetõttu veidi murelik. Aga nüüd liigamängudes olen pigem rahul ja tema tegevus on olnud ootuspärane. Väga hea servija ja ka hea kaitsemänguga.

Sten Perillus, temporündaja

Blokis on väga hästi hakkama saanud, rünnakupoolt tahan paremaks saada. Blokis on ta üks liiga paremaid nö naturaalseid lugejaid, hea vaistu ja tunnetusega, keda ei maksa treeneril infoga üle koormata, vaid peab laskma tal vabamalt tegutseda.

Mattias Rahuoja, temporündaja

Rahuoja pole mitu aastat sel tasemel mänginud ja vahel trennis ta ise ka ei tea, kuidas mingi asi välja tuleb, aga läheb iga trenniga paremaks. Otsib uuesti sidet võrkpalliga, sest paus annab tunda.

Cris Karlis Lepp, libero

Tema puhul võib naljaga pooleks öelda, et treening on üle hinnatud – kuu aega rattal ja jooksulindil ja mänguvormiga ei juhtu midagi. Ta alustas mängimist kahe trenni pealt, millest üks oli ainult pallipuudete kogumine ja midagi halba pole juhtunud. Selgelt väga tähtis lüli, asendust pole tema tasemel. Hea energia platsil on samuti tegur, miks ta siin meeskonnas on. Mingeid asju tahan tema puhul veel kohendada enda järgi ja nüüd on aega sellega tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles