Rekordiliselt pikk Otepää MK-etapp tuleb uute võistlusformaatidega

Postimees Sport
Copy
Kahevõistluse Otepää MK-etapp 2021. aasta detsembris.
Kahevõistluse Otepää MK-etapp 2021. aasta detsembris. Foto: Tairo Lutter

6.–8. jaanuaril toimub Otepääl maailmakarikaetapp kahevõistluses, mis esmakordselt jaotub kolmele võistluspäevale. Kolmandat talve Tehvandil aset leidev MK-etapp toob spordisõpradeni samuti varasemast tihedama ja põnevust tekitavama võistlusprogrammi.

MK-etapi korralduskomitee esimehe Ago Markvardti sõnul on maailmatasemel võistluste korraldamisel sel korral uueks väljakutseks kiire võistlusprogrammi sujuv ja ajakavakohane läbiviimine. «Juba reedel asuvad starti segavõistkonnad, kus ühes tiimis hüppavad ja suusatavad koos kaks naist ja kaks meest. Laupäeval alustame päeva kahevõistlusele mitteomaselt mass-stardist meeste 10 km ja naiste 5 km murdmaasuustamisega, millele järgnevad hüppevõistlused. MK-etapi viimasel päeval võistlevad naised ja mehed individuaalselt ning tavapärasel Gunderseni meetodil.»

Markvardti hinnangul on seekordne MK-etapp pealtvaatajate ning meedia vahendusel kaasaelajate jaoks eriline maiuspala, sest mass-start ning murdmasuusatamise hüpetest ettetoomine loob rohkem põnevust ja närvikõdi. «Üldiselt on kahevõistlejad harjunud võistlema individuaalselt ja eraldistardist, kuid mass-start vajab sportlaselt kindlasti teistsugust eelhäälestust. Seetõttu ei soosi võistlus enam nii palju häid suusatajaid ja esikolmikusse pürgijad on rohkem.»

Ta lisas, et korralduslikult on kõik MK-etapiks valmis ning ettevalmistavad tööd ja tegemised on ajakavas. «Oktoobri lõpus anname rahvusvahelisele suusaliidule (FIS) ülevaate tehtust ning FIS veendub, et oleme MK-etapiks valmis.»

Tehvandi spordikeskuse juhataja Jaak Mae loodab varajastele püsivatele külmakraadidele, mis lubaksid hüppemäe ja suusaraja lumetamisega algust teha. «Kunstlund tootsime eelmise hooaja jooksul ning hoidsime seda üle suve sellises koguses, millest piisab võistlustrassi ettevalmistamiseks juhul, kui külmakraade napib. Kui ilmataat kaasa aitab, siis loodetavasti novembris saame alustada nii hüppemäe kui ka 2,5 km suusaringi lumetamisega.»

Otepää MK-etapp on neljas võistlus selleaastases meeste maailmakarikasarjas, mis toimub kolm nädalat pärast Ramsau etappi Austrias. Naiste jaoks, kes samuti võistlevad Otepääl MK-sarjas, on see kolmas etapp kuuest.

Otepää MK-etapi korraldustiimi juht ei näe põhjust, miks praegused kahevõistluse tipud peaksid Otepää etapi vahele jätma. «Oodata on kõiki esikümne mehi, kuid täpsemalt teame osalejate arvu ja riiklike võistkondade koosseise detsembri keskpaigas,» ütles Markvardt.

Eesti sportlastest võistleb kodusel MK-etapil Kristjan Ilves. Suusaliidu kahevõistluse alajuhi Rauno Loidi hinnangul võib Eesti kahevõistlejaid jõuda starti veel, kui neil õnnestub kontinentaalsarjas vähemalt korra kolmekümne parima sekka jõuda ja seeläbi teenida üks kontinentaalsarja punkt. Võistluskalendris on kontinentaalsarja võistlusi, mis toimuvad veel enne Otepää MK-etappi ainult üks – Soome. «Kontinentaalsarjapunkte on kindlasti võimelised teenima Annemarii Bendi, Markus Kägu, Andreas Ilves ja Robert Lee,» ütles Loit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles