GALERII ⟩ Eesti tunnistas olümpiahõbeda paremust

Postimees Sport
Copy

Eesti meeste käsipallikoondis lõpetas täna Euroopa meistrivõistluste kvalifikatsiooni esimese akna, kui kolmapäevase kaotuse järel Tšehhile mindi Kalevi spordihallis vastamisi 2008. aasta Pekingi olümpiahõbeda Islandiga. Võõrustajad kaotasid 25:37.

Meie riigi koondisele sai täna taas appi tulla paremsisemine Andris Celminš, kes oli eelmise mängu pidanud vahele jätma. Islandil oli küll nende suurim staar Aron Palmarsson kaasas, kuid platsile ta ei jooksnud.

Eesti oli mänguks korralikult valmis ja kodupubliku toel suudeti agressiivse kaitse ja Rasmus Otsa tõrjete abil juhtima minna, vahendab käsipalliliidu pressiteade. Kahe Viljandist pärit mängumehe, Karl Toomi ja Mihkel Lõpu väravatest tehti 8. minutil seisuks 5:4. Siis aga läksid eestlased rünnakul üle seitse-kuue vastu taktikale ning paari pallikaotuse järel tegi islandlaste Bjorn Sigvaldi Gudjonsson seisuks 11:7 nende kasuks.

Poolaja lõpuni kulges mäng juba Islandi kontrolli all. Paberi peal kõvemates klubides mängivad külalised realiseerisid edukalt eestlaste ohtrad kaheminutilised karistused. Eriti hea päev oli Saksamaa Bundesligas pallival Bjarki Mar Elissonil, kes skooris esimesel perioodil lausa seitse korda. Eestil oli taas probleeme rünnakuefektiivsusega, kui see näitaja jäi 40 protsenti kanti. Enne garderoobi minekut viskas Markus Viitkar seisuks 13:20.

Teise poolaja algus mängu muutust ei toonud, kuigi Eesti suutis resultatiivselt rünnakuid lõpetada, siis oli külalistel igakord vastus olemas. Henri Sillaste tõi eestlased kiirrünnakust kuue värava kaugusele, kuid siis vastasid Islandi poolt Elisson ja Kristjan Orn Kristjansson ning seis oli 30:20 neile. Eestlased võitlesid lõpuni aga vahet enam vähendada ei suudetud. Lõppseisuks vormistas Ott Varik meie poolt vaadatuna 25:37.

«Kuigi vahe jäi lõpuks suureks, olen siiski rahul meie esitusega. Eriti sellega, millise hingestatuste ja südamega mängisime. Island ei tee palju vigu ning suutis meie omad ära karistada. Meie mängijad andsid endast parima, aga meil on veel järgmine tase, kuhu jõuda,» olid Eesti peatreeneri Thomas Sivertssoni esimesed kommentaarid pärast mängu.

«Me võtame igat mängu väga tõsiselt ja austame oma vastaseid. Eesti alustas täna hästi, kuid alates esimese poolaja keskpaigast kontrollisime kohtumist ning siis enam võitjas kahtlust ei olnud,» vastas Islandi peatreener Gudmundur Gudmundsson.

Eesti eest olid täna resultatiivseimad Karl Toom seitsme ja Lõpp viie tabamusega. Islandi poolelt viskas Elisson 11 ja Gudjonsson kuus väravat. Eestlaste arvele jäi lõpuks 11 tehnilist viga. Rünnakuefektiivsusprotsent jäi 40 protsenti kanti ning kokku eksiti 25 viskel.

«Niipalju kui seis lubab võin oma esitusega täna enam-vähem rahule jääda. Kuigi mängisin enda jaoks kaitses ebatavalist positsiooni, siis tunnen, et sain siiski hakkama. Tahtsime teisel poolajal näidata, et me ei anna alla ning et me oleme enamaks võimelised. Olen uhke, et võitlusvaim püsis ka kaotusseisus. Rünnakul tulid meil väsimusest tingituna vead sisse, kuid oli ka kohti, kus me mängisime juba paremini kui eelmistel kordadel,» lõpetas Lõpp.

EM-valikturniiri kohtumised peetakse kahe kaupa kolmes nii-öelda aknas: esimene voor peeti sel nädalal ning järgmised toimuvad 2023. aasta märtsi algul ja aprilli lõpul.

Meie rahvuskoondise vastasteks on 3. alagrupis Island, Tšehhi ja Iisrael. Koha 2024. aasta jaanuaris toimuval finaalturniiril kindlustavad iga neliku kaks esimest ning kaheksa alagrupi neli paremat kolmanda koha saavutanud meeskonda.

Alagrupi esimeses mängus kaotas Eesti võõrsil Tšehhil 23:31 ehk praegu on meie käes tabeli punane latern.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles