Amatöörsportlaste võimalus saada miljonäriks

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Olivia Dunne tähistamas ülikoolisportlaste suunamudimise kuningannaks olemist.
Olivia Dunne tähistamas ülikoolisportlaste suunamudimise kuningannaks olemist. Foto: Instagram @livvydunne

Oktoobri esimesel päeval 20-aastaseks saanud riistvõimleja Olivia Dunne võib eelmise aasta 1. juulit pidada mõnes mõttes oma teiseks sünnipäevaks. Ei, ameeriklanna ei elanud siis üle ühtegi hirmsat autoavariid ega muud sorti õnnetust. Sel päeval laoti hoopis vundament tema miljonärielule.

USA ülikoolides jõustus siis seadusemuudatus, mis võimaldab tudengitel viimaks ometi rahanatukest teenida. Või mis natukest. Kui küsimus oleks pelgalt Harju keskmises kuupalgas, poleks asja nõnda suure kella külge pandud. Nimelt riisus USA ülikoolisporti juhtiv organisatsioon NCAA ainuüksi 2020. aastal kokku enam kui 19 miljardit dollarit, millest sportlasteni ei jõudnud sisuliselt aga sentigi.

Seda 1950ndatel kasutusele võetud reeglistiku põhjal, mille järgi olid üliõpilassportlased pelgalt õpilased, mitte NCAA töötajad. Niisugune status quo sai aastakümneid eksisteerida, sest vastukaaluks võimaldati atleetidel ikkagi ülikoolis käia. Kui Eestis tundub tasuta kõrgharidus otsekui inimõigus, siis suure lombi taga tuleb kraadi eest välja käia kümneid ja kümneid tuhandeid dollareid. Summa, mis ülikooli esindavatel sportlasel aga taskusse jäi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles